Putyin ismét az Egyesült Államokat fenyegeti

külföld
július 28., 14:34

Putyin óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepítsen Németországba. Az orosz vezető szerint Washington hidegháborús rakétaválság kiváltását kockáztatja, egyúttal megígérte, hogy ha ezt mégis meglépi az USA, akkor Oroszország is hasonló választ fog adni, írja a The Guardian.

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú rakéták németországi telepítését, ezzel bizonyítva elkötelezettségét a NATO és az európai védelem iránt, ezt még a hónap elején közölte Washington és Németország. A bejelentés szerint SM-6 és Tomahawk cirkálórakéták, hiperszonikus fegyverek állomásoznának Németországban, ezek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint jelenleg bármely európai fegyver.

Putyin erre most vasárnap reagált az orosz, a kínai, az algériai és az indiai tengerészekhez intézett beszédében.

„Ezek a rakéták, melyek a jövőben nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők, nagyjából 10 percnyi távolságra lesznek orosz potenciális célpontoktól. Hasonló válaszlépést teszünk mi is” – mondta Putyin a beszédében.

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok szítja a feszültséget, Typhoon rakétarendszereket szállított át Dániában és a Fülöp-szigetekre. Putyin egyúttal megismételte korábbi figyelmeztetését is, miszerint Moszkva újraindíthatja a közepes és a rövidebb hatótávolságú nukleáris képességű rakéták gyártását, majd attól függően telepítheti azokat, hogy az Egyesült Államok hoz-e hasonló rakétákat Európába és Ázsiába.

Kiemelt videóink