A TGV után a francia optikai hálózatot is súlyos szabotázs érte

külföld
július 29., 13:54

A franciák szupergyors vasúti hálózata után most az optikai hálózatot rongálták meg, írja a Politico. A Netalis internetszolgáltató szerint hétfőn kora reggel 2 óra körül „jelentős szabotázsakció” érte az optikai kábeleket.

photo_camera Fotó: LAETITIA NOTARIANNI/Hans Lucas via AFP

„Néhány órába beletelik, mire a problémák megoldódnak a támadás után - írta a cég az X-en közzétett bejegyzésében. A támadás több szolgáltatót is érintett.

A Free Pro, az egyik legnagyobb francia szolgáltató megerősítette a támadást, és figyelmeztette ügyfeleit, hogy hálózatán „jelentős lassulás” tapasztalható. Az Iliad, a Free anyavállalatának szóvivője azt mondta, hogy a 101 francia körzetből hatot érintett a lassulás, ezek: Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse és Drôme. Párizs, ahol az olimpiai események nagy része zajlik, nem volt érintett.

„Tegnap este távközlési szolgáltatóinkat több megyében is kár érte” - mondta Marina Ferrari digitális ügyekért felelős miniszter. „Elítélem ezeket a gyáva és felelőtlen cselekedeteket”.

Egy héten belül ez a második, kulcsfontosságú infrastruktúrát érintő támadás, a TGV-t csütörtökről péntekre virradó éjjel, vagyis éppen a párizsi olimpia nyitónapján rongálták meg, a kimaradás 800 ezer utast érintett. A belügyminiszter szerint a vasutat ért támadás mögött szélsőbaloldali aktivisták állnak.

Kiemelt videóink