Alapjaiban írná át a gyakorlatot a családtámogatási rendszer kiterjesztése a határon túlra

POLITIKA
július 29., 20:28

Jövőre megduplázhatják a családi adókedvezmény összegét, idővel pedig az összes olyan támogatást, ami „a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja – például a családtámogatási rendszert - ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is” – jelentette be Orbán Viktor Tusnádfürdőn.

Ez a „magyar nagystratégia” része, de hogy hogyan képzeli a kormány, nem világos. Megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget, pontosan hogyan akarják megduplázni az adókedvezményt (csak a nettó támogatást emelik, vagy az adóalapnál is lesz változás) és milyen támogatások kiterjesztésén gondolkodnak, de konkrét választ nem kaptunk.

A Pénzügyminisztérium annyit írt, a kormány célja a gyerekes családok adóterhének csökkentése, és ha tudnak „békeköltségvetést” csinálni, akkor ez 2025-ben megvalósulhat. A költségvetési tervet ősszel, a háborút a kormány szerint jelentősen meghatározó amerikai elnökválasztás után nyújtják be az Országgyűlésnek.

A Bankmonitor elemzési igazgatója, Argyelán József a határon túliak támogatásával kapcsolatban azt mondja, miután a családi adókedvezmény a magyar SZJA-fizetőkre vonatkozik, az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatások, hitelek kiterjesztésében lehet gondolkodni.

Ezeket nemrég piszkálta meg a kormány

A kormány tavaly változtatott – egyben több szempontból szigorított – a szabályokon, így idéntől a CSOK Plusz, a falusi CSOK illetve a babaváró támogatás érhető el.

A legfontosabb változás, hogy a CSOK Pluszt vállalt gyerek után lehet igényelni. Az ország teljes területére felvehető a maximum 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitel, melynek összege gyerekszám függvényében 15, 30 vagy 50 millió forint lehet. A támogatást az anya 41 éves koráig lehet kérni azzal a könnyítéssel, hogy két évig az ennél idősebbek is igényelhetik, ha igazolják a 12 hetes terhességet.

photo_camera Fotó: Marcus Lenk/Pexels

A babaváró hitelnél a korhatárt 30 évre vitték le, ahol szintén van egy év moratórium az idősebbeknek. A szintén államilag támogatott hitel összege legfeljebb 11 millió forint lehet, amely három hónap múlva korlátozások nélkül felhasználható önerőként is lakáshitel mellé.

A kormány az elmúlt egy hónapban két ponton is belenyúlt a rendszerbe: egyrészt egy csoportnál kitolta a babaváró hitel türelmi idejét, másrészt a kormány lehetővé teszi, hogy az őstermelők, katások és átalányadózók könnyebben juthassanak hitelhez. Esetükben lehetővé tette a kormány, hogy a hitelbírálat során a bevételük legalább 50 százalékát el kell fogadnia a bankoknak igazolt jövedelemként, illetve, hogy a támogatás igényléséhez elég egy éves tb-jogviszonyt igazolniuk.

A banki gyakorlatot alapjaiban kéne átírni

Noha Orbán a támogatások határon túli kiterjesztéséről beszélt, kérdés, hogy a végén valójában mit kapnak az ott élők. Olyat, ami a gyerekvállaláshoz kötődően magyarországi lakásvásárlást támogat, vagy olyat, ami külföldit.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.