Kormányinfó: Gulyás Gergely szerint pánikra nincs ok, de akár üzemanyaghiány is lehet

  • Mit, miért tesz a kormány? címmel tart péntek reggel kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter.
  • Meglepetésvendég: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.
  • Közben dübörög a 33. Tusványos, többek között Németh Zsoltal, Hoppál Péterrel, a washingtoni magyar nagykövettel is volt beszélgetés, de ellenzéki politikusok is vitáztak fideszesekkel.
  • Lehetséges témák: Joe Biden visszalépése, egyetemi felvételi pontszámítás, kínai hitel, békemisszió, Brüsszel, Gyurcsány, Magyar Péter
46 poszt
Időrend
július 26., 11:04

Jólneveltségből nem szólt Orbán Putyinnak, hogy ő nem az EU-t képviseli Moszkvában

A Telex kérdésére megerősítette Gulyás Gergely, amiről a múlt héten sokat beszéltek: Orbán nem az EU képviseletében járt ott, hanem Magyarország miniszterelnökeként. Csakhogy amikor Putyin az EU képviselőjének nevezte, akkor ezt nem korrigálta - vetette fel a Telex munkatársa. Gulyás Gergely csattanós végszóval zárta a kormányinfót: a diplomáciában még megvan az a jólneveltség, ami a sajtóban már nincs: nem javítják ki az állam- vagy kormányfőket, ha tévednek.

július 26., 11:00

A MÁV-ot vizsgálja a fogyasztóvédelem?

Egyes különadókat azért hosszabbítottak meg, hogy a bírságot abból fizessék? – kérdezte az Mfor. Volt egy igen, ezt külföldiek fizetik, de hogy melyikről van szó, azt nem nevezte meg Gulyás.

Nem csak a reptereken késnek, hanem a MÁV is, a fogyasztóvédelem vizsgálja-e a vasúttársaságot? Amikor 40 fok van, akkor a pályarendszer jelenlegi állapota miatt lesznek késések, ezek a vis major kategóriába tartoznak, nem úgy, mint a reptereken. Ez technikai, nem szervezési kérdés, ettől függetlenül lehet panaszt tenni.

Nem automatikus, hogy Várhelyi Olivér lesz a következő uniós biztos, de van esélye rá.

július 26., 10:55

Gulyás szerint nem gigahitel az 1 milliárd eurós kínai hitel

Holott ez az egy hitelfelvétel több mint 10 százalékkal növelte a magyar állam devizaadósságát.

július 26., 10:55

A békemisszió egyelőre nem folytatódik

Békemisszió folytatódik-e, merre megy, kivel találkozik, kérdezte a Blikk. Gulyás szerint a békemisszió most véget ért, mert mindenkivel tárgyalt Orbán, akinek ebben érdemi szava van (Kína, Egyesült Államok, EU és a két háborúzó fél).

július 26., 10:52

A menekültügyi ítéletről: "Szemben az ukránokkal mi senkit nem akarunk zsarolni"

Ha az ítéletet végre kell hajtani, akkor az Brüsszelnek jobban fog fájni, ismétli meg mindkét miniszter, de Gulyás hozzáteszi: nem akarunk zsarolni.

július 26., 10:49

A kórházakban nem működő klímákról kérdezték Gulyás Gergelyt

A miniszter szerint azokban az országokban, ahol nálunk is melegebb van, és itt mediterrán országokat sorol fel, teljesen természetes, hogy a nem akut műtéteket halasztják. A magyar hálózat egyébként a 38-40 fokra nincs felkészülve, jellemzően 12 fokot tudnak hűteni, és még a 26-28 fok is nagyon sok.

Kásler Miklósra és a rá reagáló Tisza párti Kulja Andrásra reagálva Gulyás ismét a mediterrán országokat emlegeti, és arról beszél, hogy ma már elvárható, hogy a műtőkben legyenek klímák.

július 26., 10:44

A Pénzügyminisztérium nem ad tájékoztatást a kínai hitelről, bár oda irányította az újságírókat Gulyás Gergely

Az RTL szerint hiába irányítja őket Gulyás a PM-hez, őket kérdezték, de nem válaszoltak. Gulyás szerint a hitelfelvételről mégis csak őket kell kérdezni. Arra, hogy Tuzson Bence azt mondta az RTL-nek Tusványoson, hogy nagyon jó kondíciókkal vettük fel a hitelt, Gulyás úgy reagált: ő ezzel hivatalból egyetért.

július 26., 10:43

„A kultúránk megvédésével és megőrzésével együtt szeretnénk a népességünket fenntartani”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy Győrnyi ember hiányozna, mondta a KSH péntek reggeli adataira - ami szerint történelmi mélyponton van a születések száma - vonatkozó kérdésre Vitályos Eszter. A szóvivő szerint azokra a körülményekre is gondolni kell, amik hátrányt okoznak a családoknak, például Covid, háború, magas infláció.

A születésszámcsökkenést mindig fel lehet hozni, ha romlik a termékenységi arányszám, erre csak azzal tudnak válaszolni, ha bővítik a támogatási rendszert, mondta Gulyás. A HVG felvetette, hogy a migráció segít megoldani a népesedési problémákat, erre Gulyás azt mondta: „A kultúránk megvédésével és megőrzésével együtt szeretnénk a népességünket fenntartani”.

július 26., 10:41

Gulyás: Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajnából, sosem lesz béke

A magyar kormány többször is elítélte az orosz agressziót. De ha csak ezt az álláspontot hangoztatjuk, nem fog semmi történik. Egyetértenek, hogy úgy lesz béke, ha az oroszok kivonulnak? - kérdezte az RTL.

- Úgy biztosan béke lenne, de ez nem reális - felelte Gulyás Gergely.

RTL: Akkor ez elő sem kerül a békemisszió tárgyalásain?

Gulyás: De, előkerül. De ha valaki csak ezen a talajon áll, akkor sosem lesz béke.

július 26., 10:34

Milyen uniós biztosi posztot szeretne Magyarország?

Bóka János válasza: az Európai Bizottság elnökétől megkaptuk a felkérést, hogy jelöljünk biztost, a határidő augusztus végi. A biztosjelölésről Orbán Viktornak kell döntenie, ő majd dönt és tájékoztat, amikor jónak látja.

július 26., 10:33

Gulyás: „A Szabad Európa a vágyait összetéveszti a valósággal”

A Szabad Európa írt arról, hogy uniós nagykövetek fontolgatják, hogy elveszik a soros elnöki státuszt Orbán moszkvai látogatása miatt, van ennek realitása? – kérdezte a Pesti Srácok.

„A Szabad Európa a vágyait összetéveszti a valósággal” – mondta Gulyás.

Az uniós migrációs paktum úgy bukott meg, hogy működésbe sem lépett, ugyanakkor vannak pontok, amik előrelépést jelentetnek. Persze az USA nagyhatalom, de Gulyás nem gondolja, hogy az EU a migráció ügyében megváltozna, ha Trump lenne az elnök.

Josep Borell szimbolikusnak nevezte, hogy az augusztus végi külügyi csúcsot nem Budapesten tartják majd. Bóka szerint szimbolikus üzenetre szimbolikus választ kellene adni, vagyis azt, hogy Szijjártó valóban elküldi a homokozólapátot. A tagállamokat nyilatkoztatták a csúcstalálkozó helyszínéről, Bóka szerint 13 ragaszkodott Budapesthez, 5 ellenezte, 8 tartózkodott, Magyarországot nem kérdezték, tehát Borell olyan döntést hozott, ami a tagállami döntésekkel sincs összhangban.

július 26., 10:32

Mit akar tőlünk Ukrajna, ha már Gulyás zsarolást említett?

Mit követel Ukrajna Magyarországtól, ha már Gulyás Gergely a zsarolás szót használta? - kérdezte a HVG. Ezután így folytatódott a beszélgetés:

- Hogy hagyjunk fel a békepárti politikával - válaszolt Gulyás.

- Tehát Ukrajna folytatni akarja a háborút?

- Az ukrán lépés válasz arra, hogy a magyar kormány mindent megtesz a béke érdekében.

- Ukrajna nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy lezáruljon a területén zajló területszerző háború?

- Egy esetben tud lezárulni: ha tűzszünet van, és béketárgyalások kezdődnek.

- Kitől vásárol most a Mol? Mert Lukoil-olaj nincs benne, de az olaj jön.

- A Molnak hosszú távú szerződései vannak, ugyanazoktól vásárol, mint eddig. A jelentős tartalékok miatt ez nem vezetett ellátási zavarhoz, de ha a tartalékok csökkennek, ez vezethet ellátási zavarokhoz.

július 26., 10:26

Nem kényszer volt a kínai hitel, ez nekünk így jó

A kelet-közép-európai régióban és a Balkánon több állam is vett fel kínai hitelt, mert nem találtak más, uniós forrást infrastrukturális fejlesztésre. Mi is ezért döntöttünk így, kérdezte a titokban felvett kínai hitelről a Magyar Hírlap. Gulyás Gergely szerint erről szó nincs, Magyarországnak az a jó, ha kiegyensúlyozottak a kapcsolatai és a hitelfelvételei is.

július 26., 10:24

Mi lesz, ha minden orosz olajszállítást blokkolni fog Ukrajna?

Egy ukrán lap arról írt pénteken, hogy a Lukoil után a többi orosz olajszállítót is blokkolhatják, és az Európai Bizottság nem fog semmit tenni, mert az ukrán energetikai infrastruktúrát ért támadásokra hivatkoznak. Fel van erre készülve Magyarországon? – kérdezte a Magyar Hírlap. "Mindenre fel vagyunk készülve" - mondta Gulyás, aki szerint ha mi nem kapunk kőolajat, mi se fogunk tudni Ukrajnának szállítani, ezért ez Kijevnek sem érdeke.