Megszólalt valaki a Tisza Pártból, aki nem Magyar Péter

Egészségügy
július 26., 06:15

Miután Kásler Miklós azzal izmozott, hogy ő 50 fokos műtőkben végzett 10-12 órás műtéteket, megszólalt a Tisza Párt egyik ismert arca, aki nem Magyar Péter és aki eredetileg nem a Tisza miatt szerzett ismertséget. A párt EP-képviselője, Kulja András – aki orvosból lett politikus –, Facebookon reagált Kásler szavaira, bejegyzését pedig azzal kezdte:

„Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem az, hogy túléli-e a beteg. Önnek mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy milyen óriási mértékben veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél. Ha esetleg mégsem tudná (ami egy orvos esetében elképzelhetetlen), akkor összefoglalom: Egy műtétnél az altatás miatt az emberi test hőszabályozása felborul, nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek, de ami még ennél is sokkal nagyobb probléma, az a fertőzésveszély.”

Kulja ezután leírta, hogy ő is operált már 40 fokos műtőben, és tudja milyen, „amikor gyöngyözik a sebész homloka, amikor a gumikesztyűben fél deciliter verejték gyűlik össze és amikor egész műtét alatt azon retteg a sebész, nehogy a homlokáról csak egy csepp verejték is a hasüregbe cseppenjen, mert tudja, hogy minden egyes csepp verejték baktériumok millióit tartalmazza”.

Mint írta, „ezért is vezették be azokat a nemzetközi ajánlásokat, amelyek szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot”.

Kulja nyílt levelét azzal zárta, hogy leírta, Kásler még akkor dolgozott sebészként, amikor „az orvosbárói hálapénz rendszer virágkorát élte és mondjuk ki, sajnos voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere”.

link Forrás