Bemutatkozik Jackl Vivien, a 15 éves csodaúszó, összejöhet a magyar női kard első olimpiai érme

sport
július 29., 06:03
  • Magyarország még soha nem nyert olimpiai érmet női kardvívásban, egyéniben Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca változtathat ezen.
  • A 15 éves Jackl Vivien a 2028-as olimpiára készült idén áprilisig, amikor az országos bajnokságon 400 vegyesen a világ idei második legjobb idejével győzött.
  • Sorsdöntő meccset vív két vesztesen bemutatkozó magyar válogatott: a női pólósok és a férfi kézisek.

9-től vívás

A női kard egyéniben három versenyzőnk érdekelt. Az egyéniben világbajnoki bronzérmes, Tokióban negyedik helyezett Márton Anna a 64 között a venezuelai Katherine Paredes Torresszel vív. (A női kard 2004 óta van az olimpia műsorán, magyar érmes még nem volt.)

Márton Anna a győztes tokiói nyolcaddöntőjében
photo_camera Márton Anna a győztes tokiói nyolcaddöntőjében Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

11:15-kor a legjobb 32 között kezd két másik magyar, a Tokióban a 16 közé jutott Pusztai Liza és Szűcs Luca. Mindkettőjüknek olasz ellenfele van, Michela Battiston, illetve Martina Criscio.

Este 7-kor kezdődnek az elődöntők, remélhetőleg érdekelve leszünk.

13:05-kor kezd a tőröző Dósa Dániel az egyiptomi Abdelrahman Tolbával a legjobb 32 között. Az elődöntők itt is 7-kor kezdődnek. Dósa 24 év után az első magyar tőröző az olimpián. A 2000-es sidney-i olimpián Marsi Márk a negyeddöntőben esett ki.

11-től úszás

A délelőtti előfutamokon 400 vegyesen Jackl Vivien, férfi 800 gyorson Sárkány Zalán érdekelt.

A 15 éves Jackl Vivien a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, sokáig a 2028-as Los Angeles-i olimpiában gondolkodott, az áprilisi országos bajnokságon azonban a világ idei második legjobb idejével győzött. Sokan párizsi éremesélyesként emlegetik. A nyári belgrádi Európa-bajnokságon 1500 m gyorson arany-, 400 m vegyesen ezüstérmet nyert. Jackl amúgy éppúgy tatabányai, mint Muhari Eszter, aki az eddigi egyetlen érmünket szerezte a 2024-es párizsi olimpián.

Jackl Vivien
photo_camera Jackl Vivien a belgrádi Európa-bajnokságon Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Este fél 9-től döntők: női 400 vegyesen – délelőtti ideje függvényében – Jackl Viviennel.

11-től lovaglás

A lovastusa harmadik, befejező száma a díjugratás, itt Kaizinger Balázs érdekelt. A díjlovaglás után csak a 62. volt a 64 versenyzőből, a terepverseny után azonban 17 helyet javított, így a 45. helyről várja a folytatást. Lovassportban 28 év után szerepel ismét magyar versenyző az ötkarikás játékokon. Az 1996-os atlantai olimpián Nemtin Anita a 19., csapatban a férfiak a 13. helyen végeztek.

12:20-tól ökölvívás

A 63,5 kilogrammos Kovács Richárd az ötödik kiemelt, a 60 kilóban Tokióban bronzérmet nyert ausztrál Hardy Garside ellen lép ringbe a nyolcaddöntőben. Ebben a súlycsoportban két magyar érem volt eddig az olimpiákon, Harangi Imre első (1936), Orbán László második (1972) lett.

Este 8-tól vízilabda

A magyar női válogatott Kanada ellen száll medencébe. A magyarok 10-8-ra kaptak ki az Európa-bajnok hollandoktól, Kanadának ez az első meccse. A két válogatott közösen készült az olimpiára, 14-7-re sé 11-6-ra is megvertük őket a nyáron. A tokiói olimpián Magyarország bronzérmes, Kanada a hetedik lett.

Szilágyi Dorottya a hollandok ellen.
photo_camera Szilágyi Dorottya a hollandok ellen Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Este 9-től kézilabda

A magyar férfi válogatott Argentína ellen játszik. A mieink a tokiói olimpiai negyedik helyezett Egyiptom ellen szenvedtek fájó vereséget az első fordulóban, Argentínát a norvégok verték 36-31-re. A csoportban elvileg az argentinok a leggyöngébbek, bár a 2019-es vébén döntetlent játszottunk ellenük. A meccs a továbbjutás szempontjából létfontosságú, mivel a csoportunkban van a világ tán két legjobb válogatottja, Franciaország és Dánia is. Ha kikapunk, kár álmodozni.

Nem magyar, de izgalmas

Rafael Nadal és Novak Djokovic már a második fordulóban találkozik egymással, a spanyol éppen Fucsovics Mártont győzte le vasárnap, ha nem is a legkönnyebben.

Az amerikai női kosárválogatott 1992-ben vesztett utoljára, azóta 55 meccses győzelmi szériában vannak, zsinórban hét olimpiai bajnoki címet szereztek. A tokiói olimpia ezüstérmese, Japán ellen mutatkoznak be hétfőn este 9-kor.

Kiemelt videóink