Robert Fico: Ha Ukrajna tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja az Ukrajnába tartó gázolajexportot

külföld
július 29., 21:42

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn többször egyeztetett Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ukrajna pozsonyi nagykövetével, majd bejelentette, hogy ha Ukrajna tovább korlátozza az orosz kőolaj Szlovákiába és Magyarországra irányuló exportját, akkor a pozsonyi Slovnaft olajfinomító nem folytatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, ami az ottani szükségletek 10 százalékát teszi ki.

Fico szerint az ukrán kormány a korlátozással Szlovákiának, Magyarországnak és Ukrajnának is árt, miközben az intézkedés negatív hatásait Oroszország nem is érzi meg.

Robert Fico
photo_camera Robert Fico Fotó: SERGII KHARCHENKO/NurPhoto via AFP

Bár Fico szerint a mainstream média ennek az ellenkezőjét próbálja állítani, a kőolajszállítással kapcsolatos problémákért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a felelős, aki szankciós listára tette az orosz Lukoil energiavállalatot. Fico szerint a szlovák közvélemény nagyon rosszul értékeli Kijev exportkorlátozó döntését. (via MTI)

Kiemelt videóink