Tiltakoznak a mobilok kitiltása ellen a diákok

oktatás
július 29., 14:33

„A digitális eszközöket egyre többet használjuk az iskolában, nem csak szünetekben, hanem órai munkához is. Az eszközök tiltása helyett integrálni kéne őket” – így reagált négy diákszervezet, a Fővarosi Diákönkormányzat, az Országos Diáktanács, az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom arra a hírre, hogy már szeptembertől elvehetnék az iskolák a diákok mobiljait a tanórák előtt.

A parlament júniusban fogadta el azt a jogszabályt, amely bizonyos eszközök, tárgyak használatát korlátozza az oktatási intézményekben. Az ezen alapuló kormányrendelet a részleteket is szabályozza majd, legalábbis pár napja kikerült a kormany.hu-ra egy tervezet, amely a következőket tartalmazza:

A tiltott tárgyak közt szerepel

  • minden fegyvernek minősülő tárgy,
  • alkohol,
  • dohánytermék,
  • energiaital.

Enyhébb, „használatában korlátozott” tárgynak minősülnének a telekommunikációs eszközök. Ezeket

  • az általános iskola 1-8 évfolyamán egész tanítási nap,
  • a gimnázium 5-12. évfolyamán egész tanítási nap,
  • a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap,
  • a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt lenne tilos használni.

A rendelet célja „a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, tanulók testi, lelki egészségének megóvása” – írja a szöveg.

A diákok Maruzsa államtitkárnak címzett levelükben azt írják, „Önök megfeledkeztek figyelembe venni a diákság érdekeit, melyeket az Önök által kijelölt és legitimált Országos Diákparlament (ODP) és Országos Diáktanács (ODT) továbbított Önöknek. Mivel a tervezet a legkisebb mértékig sem veszi figyelembe a magyar diákság érdekeit és szembemegy az előbb említett szervezeteknek tett ígéretekkel, így a társadalmi egyeztetés részeként a tervezet módosítását kérjük”.

link Forrás

„Ahelyett, hogy a telefonokat és az Önök által kiosztott laptopokat kitiltanák az iskolából, integrálni kellene ezeket az oktatásunkba, vagy továbbképzéseket biztosítani a tanároknak, hogy hogyan tudnak jobban bevonni minket ezeken az eszközökön keresztül. Vannak diákok, akik órákon tanulás helyett telefonoznak? Igen, vannak. Viszont a diákok többsége nem ilyen. A többségtől egy lehetőséget vesznek el azzal, hogy megtiltják az azon való jegyzetelést, a tananyagok kiegészítését és az arról való tanulást” – írják a diákok.

Kiemelt videóink