A Szlovákiába irányuló kőolajtranzit kérdését készek megoldani az ukránok

külföld
július 30., 21:07

Ukrajna garantálja a kőolajtranzitot azon cégek számára, amelyeket nem sújtanak szankciók, és kész megoldani a tranzit kérdését Szlovákiával az európai uniós társulási szerződésnek megfelelően - közölte az ukrán energiaügyi miniszter egyik helyettese, Roman Andarak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy leállítja az Ukrajnának szánt dízelszállításokat, ha Kijev nem állítja vissza a Lukoil orosz cég területén áthaladó tranzitját. Kijev június végén sújtotta szankciókkal a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajipari céget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől, és leállítva a kőolajszállítást a magyarországi és szlovákiai kőolajfinomítókba.

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter számon kérte az Európai Bizottságot, amiért még nem léptek semmit az ügyben, noha egy hete kérték a közbeavatkozásukat. Szijjártó szerint Kijev lépése az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése. Von der Leyennek pedig színt kell vallania, hogy Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől - írta Szijjártó.

Címlapi kép: Kisbenedek Attila/AFP

(MTI, 444)

Kiemelt videóink