Szijjártó: Az Európai Bizottságnak színt kell vallania, hogy Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől?

energia
július 30., 14:58

Miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt? – kérdezi Szijjártó Péter, miután Magyarország már több mint egy hete Szlovákiával együtt kezdeményezte az Európai Bizottság fellépését az ügyben.

A külügyminiszter azt írja: „Hiába két uniós tagország energiabiztonságának veszélyeztetése, hiába az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése, Brüsszel hallgat.”

Szijjártó szerint ennek két oka lehet:

  1. Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.
  2. Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet, nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot.

„Az Európai Bizottságnak és személyesen Ursula von der Leyen elnöknek azonnal színt kell vallania: Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől? S ha nem, akkor miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság?” – kérdezi Szijjártó.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szentpéterváron 2024. június 15-án.
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter Szentpéterváron 2024. június 15-én. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu via AFP

Az Európai Bizottság szóvivője, Olof Gill egy hete a Politicónak azt mondta, még tanulmányozzák a levelet, de készek támogatni a tagállamokat abban, hogy Ukrajnával közösen találjanak megoldást.

Valdis Dombrovskis alelnök viszont nem sokkal később közölte, hogy az Európai Bizottságnak több időre van szüksége, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és értékelje a jogi helyzetet. Az EU-tagállamok kereskedelmi képviselőinek múlt szerdai találkozóján 11 ország támogatta az Európai Bizottság álláspontját a magyar–szlovák kezdeményezésről (tehát azt, hogy egyelőre nem lépnek semmit az ügyben), és egyetlen tagállam sem állt ki Budapest és Pozsony mellett – írta meg a Financial Times három diplomatára hivatkozva. (MTI, HVG)

Kiemelt videóink