Egy orosz dandár annyi katonát veszített el, hogy azt az eltűntek rokonai a hadsereg Bermuda-háromszögeként emlegetik

háború
július 30., 17:03
  • Kb. 120 ezer orosz katona halhatott meg az ukrajnai harcokban a teljes körű invázió 2022. februári kezdete óta. Elemzők úgy becsülik, Oroszország napi 200-250 katonát veszít, és az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az áldozatok száma.
  • Miután februárban elfoglalták Avgyijivkát, az orosz erők masszív offenzívát indítottak a frontvonal teljes hosszában, és új frontot nyitottak Harkiv megyében.
  • A Bereg újságíró-együttműködés megvizsgálta, az offenzíva mennyi emberéletbe került egy olyan dandárnak, ami különösen magas halálos áldozatainak számáról ismert, illetve arról, hogy az ún. „Donecki Népköztársaságból” származó parancsnokai kifejezetten kegyetlenül bánnak az újoncaikkal.
  • Megtudták, hogy a rangidős tisztek hogyan zsarolják az újonc katonákat, nagy összegeket zsákmányolva (beleértve a szolgálatra való ösztönzésként felajánlott juttatásokat is), cserébe a biztonságosabb beosztásokért és a beígért kártérítéshez való hozzáférésért.
A megfagyott Avgyijivka 2023. december 16-án.
photo_camera A megfagyott Avgyijivka 2023. december 16-án Fotó: Özge Elif Kızıl/Anadolu via AFP

2023 januárjától az oroszországi Irkutszk régióból mozgósított katonák egy csoportja videók sorozatát tette közzé, amikben elmesélték, hogyan küldik őket „a vágóhídra”. Vlagyimir Putyinhoz fordulva leírták, hogy frontális támadásokba küldik őket, előkészítés vagy tüzérségi támogatás nélkül.

Márciusra szinte mindegyikük meghalt.

A 41680-as katonai egység

A katonák az 1. Különleges Gárda Motorizált Lövészdandárhoz tartoztak, egy orosz katonai egységhez, amit 1. Szlavjanszki Dandárként is ismertek. A különösen magas halálozási arányról szóló videók miatt vált a dandár hírhedtté. A családtagok elmondták, az elesett katonákról ők is nehezen tudtak megbízható információkat szerezni az egység parancsnoki állományától. Sok halottat évek óta eltűntként vagy dezertőrként tartanak nyilván.

A 2014-ben létrehozott 1. Szlavjanszki Dandár 8 éven át harcolt Ukrajna keleti részén a „Donecki Népköztársaság” (DNR) részeként. Amikor Oroszország elkezdte a teljes körű invázióját Ukrajnában, a donyecki orosz hatóságok helyieket mozgósítottak, hogy feltöltsék a dandár sorait. Az egység súlyos veszteségeket szenvedett Mariupol ostromában meg az Avgyijivka és a Donyeck melletti falvakban lévő ukrán állások ostromára tett későbbi kísérletekben.

Oroszországból mozgósított és „önkéntes” katonák csatlakoztak a megfogyatkozott dandárhoz, miután 2023 januárjában beolvasztották az orosz hadseregbe. Az első újoncok az Irkutszki területről érkeztek, de az egység parancsnokságának gerincét továbbra is a donbászi „szeparatista tisztek” alkották. A dandár azóta is az orosz hadsereg „41680-as katonai egysége” kódnéven harcol az avgyijivkai fronton.

Az elmúlt 2,5 évben összesen kb. 20 km-t sikerült előrenyomulniuk.

Egy szemüveges csontváz

Igor Anisztratenko holtteste több mint egy évig feküdt Vodjane falu közelében. A családjának ennyi időbe telt, mire megtalálták. A férfi katonatársaitól tudták meg, hogy utoljára 2023 márciusának közepén látták „nyitott szemmel a földön fekve”, miután tűz alá került. Anisztratenko – akinek 30 évesen nem volt felesége és gyerekei, önkéntesként boldogan ment a frontra – az utolsó telefonbeszélgetésben említette Vodjanét is. Abban az időben az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a közeli Avgyijivka felé, több hullámban küldték a katonákat az ostromba, és közben hatalmas veszteségeket szenvedtek.

Anisztratenko az első harci bevetésén meghalt, a harmadik napon, amit az 1. Szlavjanszki Dandárban töltött. A holttestét csak idén tavasszal találták meg. Egy nyomozó áprilisban felhívta a családját, és közölte, hogy egy „szemüveges csontvázat” azonosítottak a katonai jelvénye alapján (ezt még nem erősítette meg DNS-vizsgálat). A férfit a családja szerint a látása miatt nem lett volna szabad abba az offenzívába küldeni, de a dandárnak nem volt elég embere, és egyszerűen odaküldtek mindenkit, ahol nagy volt a szükség.

Egyirányú jegy

Az 1. Szlavjanszki Dandár ezután még egy évig folytatta a harcot Avgyijivka közelében. Marcel Kasapov, az oroszországi Baskíria szerződéses katonája március 10-én tűnt el ugyanezen a fronton, szintén az első harci bevetésén. Állítólag egy drón ölte meg Avgyijivka közelében, és a holtteste a földdel betemetett lövészárokban maradt.

2023. márciusi ukrán drónfelvétel egy orosz katonákra mért csapásról Vodjane közelében:

link Forrás

Miután az orosz erők február 17-én elfoglalták Avgyijivkát, az 1. Szlavjanszki Dandár átvonult, hogy elvágja az ukrán hadsereg városon kívüli utánpótlási útvonalait, és az egység katonái sorra eltűntek. Egy kemerovói nő elmondta, hogy a férje április 27-én egy harci bevetésen felhívta, hogy elbúcsúzzon tőle, mert „lövik őket, és nem tudnak továbbmenni”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.