Előfeltételek nélküli béketárgyalást kér Ukrajnától a finn elnök

külföld
július 30., 14:08

Előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürget Ukrajna és Oroszország között a finn elnök. Alexander Stubb Le Monde-nak adott interjújában ezzel lényegében Kijevet kapacitálta arra, hogy most már az oroszokat is bevonva próbáljanak tárgyalni a békéről, anélkül, hogy ehhez előzetesen az orosz csapatok kivonását követelnék a megszállt területekről.

„A mi szempontunkból a békéhez vezető út világos: Oroszországnak távoznia kell. De ezt a távozást nem tekinthetjük előfeltételnek”

– mondta Stubb. Szerinte Kína sokat tehet a háború befejezéséért, hiszen erős pozícióban van Oroszországgal szemben.

A finn elnök azzal biztatott, hogy Ukrajna most jobb helyzetben van, mint akárcsak két hónapja volt, mert már érkezik a nyugati támogatás, és nem következett be az orosz áttörés sem. (Ez inkább tűnik politikai kijelentésnek, mint harcászati elemzésekből leszűrt bombabiztos következtetésnek: katonai jelentések szerint az oroszok Donyeckben az elmúlt hetekben egyre intenzívebben keresik és hatékonyabban törik fel az ukrán vonalak gyengeségeit.)

Alexander Stubb finn elnök a júliusi washingtoni NATO-csúcson
photo_camera Alexander Stubb finn elnök a júliusi washingtoni NATO-csúcson Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Kijev a tavaszi első nemzetközi békekonferenciát száz ország részvételével, de Oroszország nélkül rendezte meg. A tervezett második békekonferenciáról a finn elnök úgy gondolja, hogy arra már Moszkvát is be kell vonni.

Más kérdés, hogy ehhez a Kreml is kellene. Zaharova külügyi szóvivő reakciója a finn elnök szavaira nem feltétlenül mutatják ehhez a készséget.. Ő azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna „minden elszalasztott eséllyel rontotta a tárgyalási pozícióit”, a finneknek pedig az északi NATO-csatlakozás után a teljes drogliberalizációt javasolta, ha már szerinte úgyis módosult tudatállapotban vannak.

Kiemelt videóink