Gyilkossággal és erőszakkal fenyegették meg az olimpia nyitóünnepségén fellépő DJ-t

külföld
július 30., 12:30

Zaklatás és halálos fenyegetések miatt tett rendőrségi feljelentést Barbara Butch francia DJ, aki a párizsi olimpia nyitóünnepségének drag queen jelenetében játszotta a zenét az asztalon fekvő Dionüszosznak – írja a Deadline.

photo_camera Fotó: Isabelle Souriment/Hans Lucas via AFP

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepsége óta Barbara Butch művész, DJ és aktivista egy rendkívül erőszakos internetes zaklatási és rágalmazási kampány célpontja lett” – írta közleményében Butch ügyvédje, Audrey Msellati.

„Halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, és számos antiszemita, homofób, szexista és groszofób gyalázkodás célpontja is volt”.

Butch a szexuális sokszínűséget és befogadást ünneplő „Ünnepség” című jelenet résztvevői között volt. A színes jelenet, amiben Nicky Doll és számos korábbi Drag Race France versenyző is szerepelt, egyike volt a megnyitó ünnepségen végigvonuló, a francia szellemiséget megörökítő 12 tablónak.

A jelenet ellentmondásokat váltott ki, miután tévesen azt sugallták, hogy az ünnepség ezen részét Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című műve ihlette, ami olyan vádakat váltott ki, hogy a film sérti a kereszténységet.

Thomas Jolly, az ünnepség művészeti igazgatója vasárnap azt mondta, hogy a jelenetnek semmi köze az ikonikus festményhez, ami Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja a 12 apostollal, és inkább a görög mitológia ihlette. Időközben számos franciaországi és külföldi közéleti személyiség, valamint egyházi vezető már elítélte a jelenetet, és Jolly magyarázatának fényében egyelőre nem vonta vissza észrevételeit.

„Barbera Butch elítéli ezt az aljas gyűlöletet, ami ellene és az ellen, amit ő képvisel zajlik” – folytatta Msellati közleményét Butch nevében. „Valóban, a jóindulat, a befogadás és a mások iránti szeretet iránti elkötelezettsége és személyes értékei mindig is a művészi projektje középpontjában álltak, és az ünnepeket mindenki számára népszerűsítették, korra, szexuális irányultságra, származásra, vallásra vagy nemre való tekintet nélkül.”

„Ma több feljelentést tesz az ilyen cselekmények ellen, akár francia állampolgárok, akár külföldiek követik el, és szándékában áll üldözni mindenkit, aki a jövőben megpróbálja megfélemlíteni őt.”

Jolly vasárnap a BFMTV csatornának elmondta, hogy szerinte azért is nyilvánvaló, hogy a táblaképet nem az Utolsó vacsora ihlette, mivel a görög Dionüszosz istent ábrázoló figura is jelen volt.

Kiemelt videóink