Feljelentés született a 13,4 milliárdos egészségügyi szoftverfejlesztéssel kapcsolatban, ami még az államtitkár szerint is rosszul sikerült

belföld
július 31., 08:44

Feljelentésként értelmezte Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos 13,4 milliárdos egészségügyi szoftverekre vonatkozó kérdését, számolt be a független képviselő a Facebookon.

Mint azt a Szabad Európa cikke alapján korábban mi is megírtuk, a magyar kormány 13,4 milliárd forintot költött olyan informatikai fejlesztésekre, amiket Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban használhatatlannak nevezett.

Az összeg legnagyobb része, 11,5 milliárd forint az európai uniós támogatásból fejlesztett Ápolástámogató Rendszerre (ÁTR) ment el. Az ÁTR a kórházban fekvő betegek adatait tárolná, és az ápolók adminisztrációs feladatait segítené, ha rendesen működne. Egyelőre azonban nem ez a helyzet, Takács egy tavaszi konferencián használhatatlannak nevezte az ÁTR-t.

A rendszert az i-Cell Mobilsoft fejlesztette. Ez a cég korábban Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségével, az R-Korddal fejlesztett vasúti GSMR-rendszert. A kivitelezés azonban annyira rosszul sikerült, hogy a rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomozást indított az ügyben.

A másik kifogásolható minőségű fejlesztés az 1,58 milliárd forintból megvalósult miniHIS volt. Ez a rendszer a háziorvosok és szakrendelések adatkezelését végzi, az ő rendszereiket köti össze az EESZT-vel. Takács a szoftver első verzióját tragikusnak nevezte, később azonban azt mondta, ha nehezen is, de használható. A miniHIS fejlesztésében az i-Cell mellett a kormányközeli 4iG is közreműködött.

A harmadik problémás fejlesztés pedig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) belső rendszerének, az ESZENY-nek (Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartása) a kialakítása volt. Ezen keresztül különböző hatósági ügyeket lehet intézni, a népegészségügy átfogó informatikai rendszereként szolgál.

Hadházy szerint „nem működő programokra 13.4 milliárdot kiadni konkrétan hűtlen kezelés, arra pénzt kérni pedig csalás”.

Kiemelt videóink