Oroszország több hullámban 89 drónnal támadta Ukrajnát

háború
július 31., 14:27

Oroszország több hullámban támadta drónokkal szerdára virradóra Kijevet és a dél-ukrajnai Dnyipro meg Mikolajiv régiókat. Ez júliusban a hetedik, a háború folyamán pedig az egyik legnagyobb ilyen jellegű támadás volt, amiben 89 orosz drón vett részt – közölte Kijev katonai közigazgatása.

A támadások miatt szinte egész éjszaka légiriadó volt az ukrán fővárosban, ahol a légvédelem ukrán jelentések szerint két hullámban az összes, több mint 40 drónt megsemmisítette.

Kigyulladt épület egy dróntámadás után Kijevben 2024. február 7-én.
photo_camera Kigyulladt épület egy dróntámadás után Kijevben 2024. február 7-én. Fotó: Jose Colon/Anadolu via AFP

Az ukrán légierő közölte, hogy a dél-ukrajnai Dnyipro régió felett hat, Mikolajiv régió felett pedig további négy drónt semmisítettek meg, illetve az éjszakai támadásokban részt vevő 89 drónt kivétel nélkül sikerült lelőniük. De egy Ch-59 típusú manőverező robotrepülőgépet is megsemmisítettek.

Ez volt „az egyik legmasszívabb Ukrajna ellen harci drónokkal intézett támadás az egész háború alatt” – írta Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. „Most az operatív jelentés szerint nincsenek áldozatok, sem károk Kijevben” – közölte.

Azt mondta, helyi idő szerint kedden 23 órától Kijev, valamint Ukrajna központi és keleti területein légiriadót rendeltek el. Popko szerint a légvédelem az éjszaka folyamán több alkalommal is akcióba lépett, és elhárította a Kijev felé tartó drónokat. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint a támadások több irányból is érkeztek.

Orosz hírügynökségek katonai forrásokra hivatkozva ukrán katonai repülőterek és raktárak ellen intézett támadásokról tettek jelentést. Emellett beszámoltak Ukrajnából orosz területre indított 19 drón lelövéséről is. (MTI)

Kiemelt videóink