Rosszul kezdett, de nagy csatában megfordította az elődöntőt, és aranyért vívhat a férfi kardcsapat

sport
július 31., 17:17

Meglepetésre nem az Egyesült Államok, hanem az amerikaiakat egyetlen tussal legyőző Irán volt a magyar kardcsapat ellenfele az olimpia elődöntőjében. Ahhoz képest, hogy az olaszokat végül milyen nagy fölénnyel verte a magyar csapat a negyeddöntőben, Irán ellen nagyon rosszul kezdtek.

Szilágyi Áron kezdett, aki látványosan húzta a lábát az olaszok ellen, de odaállt az elődöntőbe is. Rahbari nyerte az asszójukat (3-5). Pakdaman aztán Gémesit kapta el (4-10), Baher pedig Szatmárit. Nem nézett ki jó, az első kör után 15-7-re vezettek az irániak.

Csere jött, Gémesi helyett az első olimpiáján vívó Rabb Krisztián állt be, és teljesen megváltoztatta az elődöntőt. A Szilágyit legyőző Rahbari ellen gyors egymásutánban hat tust osztott ki, és végül a nyolcpontos hátrányt négyre csökkentette. Szilágyi is faragott egyet a hátrányból Baherrel szemben (22-25). Szatmári aztán nem kezdett jól Pakdaman ellen, de egy bírói ítélet visszahozta az asszóba. Pakdaman azért megnyerte a csatájukat, 25-30 volt még az irániaknak.

Majd újra jött a csereként beálló Rabb, és újra csodát csinált. Baher ellen mínusz öttel vette át, 33-33-nál már egyenlített. Az iráni ugyan bevitt aztán két tust, 33-35 volt oda, de már lendületbe jött a csapat.

Az első két asszóját elveszítő Szatmári 5-0-s menetet produkált Rahbari ellen, először vezetett a magyar csapat. A végére elfogyott kicsit Szatmári, és fordított Rahbari, de csak egypontos mínuszban vette át Szilágyi az utolsó asszó előtt.

A háromszoros olimpiai bajnok gyorsan megfordította a meccset, az addigi kettőből kettőt nyerő Pakdaman ellen. Szoros maradt, de Szilágyi kézben tartotta az asszót, és 45-43-mal döntőbe vitte a csapatot.

  • Szilágyi-Rahbari 3-5
  • Gémesi-Pakdaman 1-5 (4-10)
  • Szatmári-Baher 3-5 (7-15)
  • Rabb-Rahbari 9-5 (16-20)
  • Szilágyi-Baher 6-5 (22-25)
  • Szatmári-Pakdaman 3-5 (25-30)
  • Rabb-Baher 8-5 (33-35)
  • Szatmári-Rahbari 6-5 (39-40)
  • Szilágyi-Pakdaman 6-3 (45-43)

A finálé 20:30-kor kezdődik a házigazdákat legyőző, címvédő Dél-Korea ellen.

Szilágyi az elődöntő után megkérdezték a sarkáról, bírni fogja-e a döntőben, de csak annyit válaszolt, hogy „nincsen semmi baj a lábammal.”

Kiemelt videóink