Szijjártó behívatta az államtitkárához az észt, litván és lett nagykövetet, majd újra lehazugozta a balti országokat

POLITIKA
július 31., 17:18

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden arról posztolt, hogy a balti külügyminiszterek gyerekes hazugsággal indítottak újabb propaganda-hadjáratot Magyarország ellen.

Azután, hogy Magyarország júliustól – részben a Paks 2 munkaerőigényére hivatkozva – kibővítette a Nemzeti Kártyával magyarországi munkavállalásra jogosultak körét. Korábban főleg szerb és ukrajnai vendégmunkások dolgozhattak így nálunk, de mostantól néhány újabb balkáni ország mellett Oroszországból és Belaruszból is igényelhető a munkavállalási forma. Nem kell benyújtani konkrét munkaerőigényről szóló igazolást sem, így könnyebb lesz azt megszerezni.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke komoly kockázatot lát ebben, és Rácz András Oroszország-szakértő is nemzetbiztonsági kockázatról írt, szerinte az oroszoknak ez belépőt jelent az egész schengeni övezetbe. Az Európai Bizottság is vizsgálja a szabályozást.

Szijjártó most újra posztolt a témában. Ezek szerint egy államtitkárához hívták be a balti államok nagyköveteit a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és a balti államok budapesti nagykövetei 2024. július 31-én.
photo_camera Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és a balti államok budapesti nagykövetei 2024. július 31-én. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó a találkozó után tovább hazugozza a baltiakat, azt állítva, hogy „a döntés a baltiak hazug állításaival szemben semmilyen módon nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok biztonsági ellenőrzésének szigorúságát”:

„A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy - sok más ország állampolgárai mellett - az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba.

Ez a döntés a baltiak hazug állításaival szemben semmilyen módon nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok biztonsági ellenőrzésének szigorúságát.

Annak érdekében, hogy ezen országok vezetői is biztosan megismerhessék a tényeket, a mai napon Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek.

Reméljük, a tények ismerete véget vet a hazugsághadjáratnak.”

Kiemelt videóink