Újabb nap, újabb érmes remények az olimpián, Milákkal a medencében

sport
július 31., 06:06
  • Ha minden jól megy, és a Szajna is úgy akarja, már reggel 8-tól szurkolhatunk triatlonosainknak, előbb Kuttor-Bragmayer Zsanettnek, majd Bicsák Bencének és Lehmann Csongornak.
  • 9-től már a férfi kézisek küzdenek a norvégok ellen.
  • 9-től lő az összetett versenyen Pekler Zalán és Péni István.
  • 10-től jönnek a dzsúdósaink, Gercsák Szabina (70 kg) és Tóth Krisztián (90 kg).
  • 11-től az előfutamokban úszik Kós Hubert, Telegdy Ádám és Kapás Boglárka.
  • Délután az olaszok ellen lép először pástra a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András, és Rabb Krisztián alkotta férfi kardcsapat.
  • Póta Georgina pedig a legjobb 16 közé próbál bejutni asztaliteniszben, szintén délután.
  • Mészáros Krisztofer pedig a férfi torna összetett döntőjében fog versenyezni.
  • Este fél 9-kor kezdődnek szokás szerint az úszódöntők.

Triatlon

Reggel 8-kor rajtolnak a nők, úszás, futás, kerékpározás követi egymást. Az úszást a Szajnában rendezik, ha minden jól megy, azonban az indulók egyszer sem tudtak edzeni a folyóban, mert a heves esőzések miatt nagyon megromlott a víz minősége a hétvégén. Sem vasárnap, sem hétfőn nem engedték edzeni a sportolókat, a férfiak keddi versenyét pedig mára halasztották.

Magyarországot Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli, ő Tokióban 12. helyezést ért el, ez minden idők legjobb magyar helyezése, most ezt szeretné túlszárnyalni. A férfiak versenyét közvetlenül a nők után fogják megrendezni, Magyarországot Bicsák Bence és Lehmann Csongor képviseli a mezőnyben. Lehmann hatodik helyen áll a férfi egyéni világranglistán, az olimpia előtt azt nyilatkozta, reális cél számára a pontszerző hely. Bicsák Tokióban hetedik lett, saját bevallása szerint ez akkor a semmiből jött.

A verseny izgalmai mellett a párizsi helyszínekben is gyönyörködhetünk, a triatlonosok befutója a város ikonikus helyszínén, a III. Sándor hídon (Ponte Alexandre III) lesz.

Sportlövészet:

9 órától a Párizstól háromszáz kilométerre fekvő Chateauroux-ban indul a férfi 50 méteres puska három testhelyzetű összetett versenyének kvalifikációja, Pekler Zalánnal és Péni Istvánnal. Múlt vasárnap az alapversenyen Pekler Zalán a 17., Péni István pedig a 18. helyen végzett, így mindketten lemaradtak a döntőről, most van lehetőségük javítani, főleg, hogy összetettben mindketten a világ élvonalába tartoznak.

Kézilabda:

Már reggel 9-től pályára lép a férfi kézilabda-válogatott, a bombaerős, két győzelemmel kezdő Norvégia ellen. A magyarok az első, előzetesen sorsdöntőnek tekintett meccsüket elveszítették Egyiptom ellen, hétfő este azonban 10 gólos győzelmet arattak egy meglehetősen eldurvuló mérkőzésen Argentína ellen. A továbbjutás ennek ellenére továbbra is messze még, ahhoz a dánok, a franciák, a mai napon pedig a norvégok ellen kell maradandót alkotni. A norvégok előző meccsükön az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Franciaországot verték meg. Legutóbb idén tavasszal a tatabányai olimpiai selejtezőtornán játszottunk a norvégok ellen, akkor 29–25-re kaptunk ki. Nem a magyar válogatott az összecsapás fő esélyese, de ez egy olimpia, hol máshol van helye a bravúrnak, ha nem itt?

photo_camera Sipos Adrián (2) és Bánhidi Bence (21) az argentinok elleni meccsen Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Dzsúdó:

10 órától kezdenek a dzsúdósok is, két magyar versenyzőnek szurkolhatunk. A nők 70 kilogrammos versenyében indul Gercsák Szabina, aki először a Aoife Coughlan ellen mérkőzik, a férfi 90 kilósok között pedig az tokiói olimpia bronzérmese, a magyar csapat egyik zászlóvivője, Tóth Krisztián, aki pedig a román Alex Cret ellen kezdi meg a szereplését az olimpián.

photo_camera Tóth Krisztián a tokiói bronzérmével. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Úszás:

Ha a Szajna nem is, az olimpiai úszómedencék vize kristálytiszta, délelőtt az előfutamokon, este pedig a döntőben szurkolhatunk magyar versenyzőknek. Délelőtt kezd 200 méter háton a szám Egyesült Államokban készülő világbajnoka, Kós Hubert, és a tokiói olimpián ebben a számban ötödik Telegdy Ádám is. Kóstól kimondva-kimondatlanul aranyat várnak, az olimpiára utolsó pillanatban kvalifikáló Telegdy saját bevallása szerint döntőt szeretne úszni.

A női 200 méter pillangón indul Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok úszónőnk. Férjéhez, Telegdy Ádámhoz hasonlóan ő is viszonylag későn úszta meg az induláshoz szükséges A-szintet, az elmúlt napokban lázas volt. Nem tudni, mennyire befolyásolta ez a formáját, Kapásnak ez az ötödik, egyben utolsó olimpiája, döntővel szeretne búcsúzni.

Este fél 9-kor kezdődnek az úszódöntők, köztük a magyar részről egyik leginkább várt szám, a 200 méteres férfi pillangóúszás döntője, benne Milák Kristóffal. Az biztos, hogy ahogy a focihoz és a politikához, már Milák Kristófhoz is ért Magyarországon mindenki. Alapesetben a 200 Milák erősebb száma, de hektikus felkészülése és a francia Léon Marchand 400 méter vegyesen bemutatott vasárnapi erődemonstrációja után Milák nem olyan egyértelműen első számú esélyes, mint korábban. Tény azonban, hogy Milák legjobb idővel jutott a döntőbe, a Marchand-ért őrjöngő francia közönség előtt kiváló döntőre van tehát kilátás.

Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszás bivalyerős döntőjébe harmadik legjobb idővel jutott be, így folytatja nagy sorozatát, és 2018 óta minden nagy világversenyen döntőt úszik ebben a számban.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Torna:

28 év után először van újra magyar férfi versenyző az egyéni összetett döntőben Mészáros Krisztofer személyében. Mészáros a 14. helyen jutott be a 24 fős fináléba.

Asztalitenisz:

A nap magyar szereplői közül nemcsak Kapás Boglárka, hanem Póta Georgina is ötödik olimpiáján vesz részt. Ő a 32 között a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubinnel csap majd össze a női egyes második fordulójában.

Vívás:

Ma rendezik a férfi kardcsapatok versenyét, benne a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András, és Rabb Krisztián alkotta magyar férfi kardválogatottal. A Grand Palais-ban rendezett verseny negyeddöntőjében a magyar csapat az olaszok ellen kezd. Ez a csapat ebben a felállásban még nem szerepelt nagy nemzetközi versenyen, Szilágyi, Szatmári és Gémesi is a vártnál jóval hamarabb kiesett egyéniben, az biztos, hogy bizonyítási vágy mindenkiben maradt.

Az olimpia előtt kisebb vihart kavart, hogy Szilágyi edzője, egyben a férfikardcsapat vezetőedzője, Decsi András lemondott, mert a szövetség nem fogadta el az általa kijelölt keretet, és öccse, Decsi Tamás helyett Rabb Krisztián utazhatott az olimpiára, ő a tartalékja a magyar csapatnak.

Ajánló azokról a számokról, ahol magyaroknak nem szurkolhatunk, de lemaradni nem érdemes:

Férfi kosárlabda: Egyesült Államok - Dél-Szudán

Este 9 órától az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata Dél-Szudán ellen játszik. Tíz nappal ezelőtt pont a dél-szudáni csapat volt az, akit csak LeBron James nyolc másodperccel a vége előtt dobott kosarával győzött le az amerikai válogatott. Dél-Szudán kosárcsapatának már most minden idők legeredményesebb olimpiája a párizsi, ez az első olimpiai részvételük, első győzelmük is megvolt már Puerto Rico ellen, szóval tényleg filmre kívánkozik a történetük.

Kiemelt videóink