Tiltakozik a magyar bokszszövetség a vébéről tesztoszteronszintje miatt kizárt Imane Helif miatt

sport
augusztus 01., 20:30
Imane Helif ütött, Angela Carini levonult
photo_camera Imane Helif ütött, Angela Carini levonult Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Hivatalos levelet küldött a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, amiért Hámori Lucának a tavalyi vébéről magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell vívnia a negyeddöntőben.

Helifet tavaly kizárták az indiai vébéről, miután a nemi vizsgálat során XY kromoszómát találtak a szervezetében. Az olimpián viszont nem a nemzetközi sportági szövetség mércéje szerint döntenek arról, hogy ki indulhat, és elfogadták Helif nevezését.

Az algériai bokszoló azután került a figyelem középpontjába, hogy a nyolcaddöntőben olasz ellenfele 45 másodperc után visszalépett, mert féltette testi épségét. Angela Carini sírva hagyta el a ringet.

„Nagyon szomorú vagyok, amiért áll a bál, és egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető” - mondta csütörtökön az MTI-nek Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivője, aki szerint vállalhatatlan és felháborító, ami történt, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad, hogy ezt tolmácsolja a MOB és a NOB felé.

A szövetség azt kéri, hogy a NOB vizsgálja felül a döntését, amivel „egy olyan versenyzőt engedtek a NOB versenyrendszerébe, akit korábban világbajnokságon kitiltottak, mert XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során.”

Berkó azt is lenyilatkozta, hogy vizsgálják, van-e jogorvoslati lehetőség Helif szereplésével szemben. De azt is elmondta, hogy Hámori Luca mindenképpen bokszolni fog szombaton, meg sem fordult a fejükben, hogy ne álljon ki a mérkőzésre.

A történet hátteréről itt írtunk.

Kiemelt videóink