Az algériai bokszoló miatt egyeztetést kezdeményezett a MOB a nemzetközi bizottsággal

sport
augusztus 02., 12:05

„A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll és a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye kapcsán is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében” – írta péntek reggeli közleményében a MOB, arra reagálva, hogy a magyar ökölvívónak a tavalyi vébéről magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell vívnia a negyeddöntőben.

Imane Helif
photo_camera Imane Helif Angela Carini elleni mérkőzése után Fotó: MOHD RASFAN/AFP

A MOB álláspontja szerint a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak.

„A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiáig minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak”

– írják, hozzátéve, hogy ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga.

A MOB szerint ha a részvételi szabályok ezt nem biztosítják maradéktalanul, akkor felül kell vizsgálni a szabályozást és szükség esetén módosítani is kell. „Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak”.

Azt írják, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében. Egyeztetnek az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. „Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett” – írták a közleményben.

Helif olimpiai indulásán a fél világ fel van háborodva, tényleg mindenki, politikai véleménytől és világnézettől függetlenül. A jobbosok, patrióták, woke-fixációsok és társaik buziznak, a balosok, a libsik és társaik egyszerűen csak értetlenkednek. A tényeket összefoglaltuk ebben a cikkben, főleg, hogy azok ebben az esetben nem unalmassá teszik a sztorit, hanem épp ellenkezőleg.

Kiemelt videóink