Az Egyesült Államok nem Madurót tekinti a venezuelai választások győztesének

külföld
augusztus 02., 13:33

Az elsöprő bizonyítékok alapján az Egyesült Államok számára, és ami még fontosabb, a venezuelai nép számára egyértelmű, hogy Edmundo Gonzalez Urrutia kapta a legtöbb szavazatot Venezuela július 28-i elnökválasztásán – állítja Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában.

Pedig az ország választási tanácsa Nicolas Madurót hirdette ki győztesként, aki a szavazatok 51 százalékát kapta meg. Az ellenzék szerint viszont Gonzalez valójában több mint kétszer annyi támogatást kapott, mint a hivatalban lévő elnök, összhangban a választás előtti független közvélemény-kutatásokkal. Minderről részletes összesítéseket tettek közzé.

Blinken csütörtöki nyilatkozata nem fenyegetett új szankciókkal Venezuela ellen, de utalt a lehetséges „büntető intézkedésekre”. „Teljes mértékben támogatjuk a demokratikus normák helyreállításának folyamatát Venezuelában, és készen állunk arra, hogy nemzetközi partnereinkkel közösen fontolóra vegyük ennek erősítésének módjait” - mondta Blinken. Brazília, Mexikó és Kolumbia elnökei csütörtökön felszólították Venezuelát, hogy tegyék közzé a szavazatok részletes összesítését.

(Reuters)

Kiemelt videóink