Ilyen az, amikor egy maratonfutó elindul a sprinterek között

sport
augusztus 02., 12:38

Az egyéni legjobbját érte el a párizsi olimpián Sharon Firisua, amihez mindenképpen jár a gratuláció. Az egy kicsit árnyalja a képet, hogy mindez a 100 méteres síkfutás egyik elő-előfutamában történt, miközben a Salamon-szigeteki Firisua nem sprinter, hanem hosszútávfutó. A 14.31-es eredménye pedig a legrosszabb volt mindazok közül, akik teljesítették a távot.

Firisuának ez volt már a harmadik olimpiája. Rióban 5000 méteren indult, 31. lett. 2021-ben Japánban már a maratoni távon állt rajthoz, 72. lett. Ebből nem látszott jönni a legrövidebb táv most Párizsban.

Az történt, hogy a Salamon-szigetek most a 100 méter sprintre kapott szabadkártyát, a helyi olimpiai bizottság pedig nem kis meglepetésre nem a legjobb sprinterüket, Jovita Aruniát küldte Párizsba, hanem Firisuát, aki soha nem versenyezett a legrövidebb távon.

A tavalyi budapesti világbajnokságon még Arunia indult 100-on, 13.20-at futott. Ami persze nem egetrengető eredmény, konkrétan senki nem figyelt fel rá, de azért jóval jobb, mint Firisua most beállított 14.31-es egyéni rekordja.

A Salamon-szigetek helyi olimpiai bizottságának döntése annyira kiakasztotta Jovita Aruniát, hogy pályafutása befejezését fontolgatja.

photo_camera Arunia 3-as számmal a 2022-es világbajnokságon Fotó: BEN STANSALL/AFP

Az igazi meglepetés persze az lett volna, hogy Aruniát indítják el maratonon.

Kiemelt videóink