Szeptembertől tényleg indul az ingyenes jogosítványszerzés a középiskolásoknak, csak kérdés, ki jut hozzá

oktatás
augusztus 02., 15:30

Tuzson Bence márciusban bejelentette, hogy ingyen jogosítványt szerezhetnek a végzős középiskolások és szakképzősök, majd nem sokkal később visszakozott, és közölte, szeptembertől csak egy pilotprogram indul el.

Noha a kormány honlapjára most felkerült rendelettervezet „végső előterjesztői indoklásában” nem írják, hogy erről lenne szó, a hatásvizsgálati lapon várható költségként kalkulált 28,25 milliós összeg mégis inkább ezt vetíti előre annak ellenére, hogy egy dokumentum egy későbbi pontjában azt írják, 100 ezer diák számára előnyös, 281 iskola számára hátrányos lenne az intézkedés.

Ennyi költséggel kalkulálnak
photo_camera Ennyi költséggel kalkulálnak Fotó: kormany.hu

A további évekre nem kalkuláltak költségeket. (Egy korábbi számítás szerint ha minden végzősnél támogatnák a jogosítvány megszerzését, az 70-100 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.)

A rendelettervezet – és indoklása – alapján a „B” kategóriás jogosítványnál ingyen lehet megtanulni a közlekedési alapismereteket, az elsősegélynyújtást, illetve a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismereteket is.

Az elméleti oktatás a középiskolákban zajlik majd, online, távoktatásban, és ott kell vizsgázni is.

A tervezet szövege alapján a speciális igényű tanulók külön támogatást kapnak a tanfolyamhoz és a vizsgához, ami legfeljebb 50 ezer forint lehet.

Egy korábbi döntés értelmében a gyakorlati képzést a Magyar Honvédség támogatja majd, a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítványszerzéshez szükséges tanfolyamokat. Katonákat képeznek át szakoktatókká, akik augusztusban szerezhetik meg a képesítést.

Az oktatóautókat is elkezdték már beszerezni.

Címlapi kép: Katona Boglárka

Kiemelt videóink