Törökország blokkolta az Instagramot

TECH
augusztus 02., 14:57

Indoklás nélkül blokkolta az Instagramot Törökországban a nemzeti hírközlési hatóság, írja az AP. Török kormányközeli lapok szerint a lépés válasz lehet arra, hogy a közösségi oldal több török felhasználó posztját is törölte, akik részvétüket fejezték ki a Hamász meggyilkolt politikai vezetője, Iszmáíl Haníje miatt.

Az AP szerint Törökországnak több mint ötvenmillió Instagram-felhasználója van.

A Hamász szerdán közleményben ismerte el, hogy első számú politikai vezetőjét meggyilkolták Teheránban, ahová az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatására érkezett.

Erdogan török elnök és Haniyeh
photo_camera Erdogan és Haníje Fotó: MUSTAFA KAMACI/AFP

Az izraeli hadsereg egyelőre nem vállalta magára a támadást, de az azt megelőző órákban bejelentették, hogy egy bejrúti légicsapásban megölték Fuad Sukurt, a Hezbollah katonai vezetőjét. Csütörtökön pedig közölték, hogy egy júliusi gázai légicsapásban meggyilkolták Mohammed Deifet, a Hamász katonai vezetőjét is, aki az október hetedikei izraeli lakosság elleni terrortámadás kitervelője volt.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője néhány napja élesen bírálta az Instagramot is üzemeltető Metát, amiért korlátozza a törökországi felhasználókat abban, hogy részvétet nyilvánítsanak Hánije miatt.

Haníje az utóbbi években leginkább külföldi luxusszállodákból irányította a terrorszervezetet a palesztinoknak küldött segélyadományokból létrehozott cégportfólió bevételeiből. A gázai-izraeli háború kitörése óta a Hamász oldalán vezette a fegyverszünetről szóló tárgyalásokat, arra viszont nincs bizonyíték, hogy részt vett volna a gázai harcok direkt irányításában. A terrorszervezethez annak alapításakor csatlakozott, a kezdetektől a legerősebb képviselője volt annak az álláspontnak, hogy a terrorszervezetnek politikai pártot kellene alapítania. A Hamász politikai vezetőjévé 2017-ben választották.

Kiemelt videóink