Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Irán már hétfőn megtámadja Izraelt

külföld
augusztus 04., 12:08

Az Axiosnak nyilatkozó három amerikai és izraeli tisztviselő szerint Irán már hétfőn támadást indíthat Izrael ellen. Amellett, hogy Amerika vasárnap felszólította az állampolgárait arra, hogy hagyják el Libanont, a hamarosan bekövetkező összecsapásra utalhat az is, hogy az amerikai közel-keleti erők parancsnoka, Michael Kurilla tábornok szombaton Izraelbe érkezett.

Bár Kurilla tábornok útját még az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti legújabb feszültségek előtt tervezték, de most fontosabb feladata lett, hogy mobilizálja ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely április 13-án megvédte Izraelt egy iráni támadással szemben. Akkor az amerikai légierő is besegített Izraelnek a dróntámadások elhárításában.

Az iráni hátterű libanoni Hezbollah napok óta rakétákkal lövi Izraelt.
photo_camera Az iráni hátterű libanoni Hezbollah napok óta rakétákkal lövi Izraelt. Fotó: JALAA MAREY/AFP

Az Egyesült Államok folyamatosan növeli az erőit a Közel-Keleten egy esetleges iráni támadásra készülve és további hadihajókat és vadászgépeket küld a régióba. Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az iráni támadás az április 13-i támadás forgatókönyvét követheti, de valószínűleg nagyobb mértékű lesz, és a Hezbollah is részt vehet benne Libanonban.

Egy amerikai tisztviselő szerint Kurilla tábornok több öbölmenti országot, Jordániát és Izraelt is meglátogat. Jordánia kulcsfontosságú megálló lesz az út során, mivel az április 13-i támadás során jelentős szerepet játszott az iráni drónok elfogásában és az amerikai, valamint izraeli vadászgépek számára légtér biztosításában. Az Egyesült Államok reméli, hogy szükség esetén ismét hasonló együttműködésre kerülhet sor. Szombaton Joe Biden amerikai elnököt újságírók kérdezték arról, hogy szerinte Irán visszavonul-e. Biden azt válaszolta: „Remélem, igen. Nem tudom.”

Kiemelt videóink