Az algériai után a tajvani interszexuális-gyanús boxoló is már biztos érmes

sport
augusztus 04., 12:55

Az algériai Helif után a másik vitatott nemi hovatartozású boxoló, a tajvani Lin Jü-tin is megnyerte a negyeddöntős meccsét, és ezzel már biztosan érmes a párizsi olimpián.

A tajvani vasárnap egyhangú bírói döntéssel verte a bolgár Szvetlana Kamenova Sztanevát a pehelysúlyúaknál. A bolgár a veresége után a ringben magára mutogatva X-et formált a kezével, arra utalva, hogy ő megfelelő kromoszómákkal rendelkezik.

link Forrás

A tajvanit ugyanúgy kizárták a 2023-as újdelhi bokszvilágbajnokságról, mint Hámori Luca szombati ellenfelét, az algériai Imane Helifet. A vébét szervező nemzetközi ökölvívó szövetség, az IBA orosz elnöke a két sportoló eltiltása után azt nyilatkozta, hogy a két érintett XY kromoszómákkal rendelkezik, ezért nem feleltek meg a nők közötti indulás feltételeinek.

link Forrás

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ezt milyen vizsgálatok támasztották alá, a NOB pedig más okokból, szisztematikus bírói csalások miatt az IBA-t tette lényegében tiltólistára.

Az olimpia boxversenyeit a NOB szervezi, az ő szabályaik szerint az az irányadó, hogy a sportoló születési anyakönyvében mi a feltüntetett nemi hovatartozása. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton azt mondta, soha nem volt kétséges, hogy Lin és Helif olyan nők, akiknek minden joguk megvan a párizsi olimpián való részvételre.

Lin Jü-Tin pirosban, a bolgár ellenfele kékben
photo_camera Lin Jü-Tin pirosban, a bolgár ellenfele kékben Fotó: MOHD RASFAN / AFP

"Tudom, hogy Tajvan összes embere mögöttem áll és támogat, és ezt az energiát a végsőkig viszem" - mondta Lin a vasárnapi győzelme után.

Kiemelt videóink