Kim Dzsongun szerint nem is halt meg senki abban az áradásban, amiről a dél-koreai sajtó azt írta, 1500 áldozata volt

külföld
augusztus 04., 13:16

Köszönettel visszautasította Észak-Korea vasárnap az Oroszország által felajánlott humanitárius segítséget az árvizek okozta károk enyhítésére, arra hivatkozva, hogy Phenjan már meghozta a szükséges intézkedéseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton üzent Kim Dzsongunnak, hogy Moszkva kész azonnal segítséget nyújtani a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállításában - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Kim Dzsongun válaszában azt írta, Phenjannak már kész tervei vannak a helyzet kezelésére, és megtette a megfelelő intézkedéseket. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha később mégis segítségre lenne szükségük, akkor „hű moszkvai barátaihoz” fog fordulni.

Szombaton meglepőbbet is mondott az elmúlt hetek áradásairól is Kim Dzsongun. Egyszerűen „hamis szóbeszédnek” minősítette a dél-koreai sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint 1500 ember életét vesztette vagy eltűnt Észak-Koreában a kínai határ közelében a júliusi árvizek következtében. A vezető szerint nem halt meg senki a környezeti katasztrófában, és a hatóságok mintegy ötezer érintettet helyeztek el átmeneti szálláshelyeken.

Észak-Koreából erről a helikopterről jelent meg pár kép az áradások kapcsán. Erről azt állítják, hogy a helikopter egység 4200 embert mentett ki a katasztrófából.
photo_camera Észak-Koreából erről a helikopterről jelent meg pár kép az áradások kapcsán. Erről azt állítják, hogy a helikopter egység 4200 embert mentett ki a katasztrófából. Fotó: STR/AFP

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy „rekordmennyiségű” csapadék hullott az ország északi részén, a Kínával határos térségben, „súlyos válságot” okozva. A közlemény szerint az áradások több mint ötezer lakost elzártak a külvilágtól. Július 31-én Phenjan közölte, hogy számos középületet, létesítményt, utat és vasutat, több mint 4100 települést és közel 3000 hektárnyi földterületet öntött el a víz Szinidzsu és Uidzsu északi régiókban. Dél-Korea pénteken közölte, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Észak-Koreának, Phenjan nem válaszolt a megkeresésre

Kiemelt videóink