Magyarország arra kéri állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Libanont

külföld
augusztus 04., 17:01
Bejrúti poszter Izmail Hanijeh Hamász vezető, Kasszem Szulemajni iráni és Fuad Shukr Hazbollah vezetők arcképével.
photo_camera Bejrúti poszter Izmail Hanijeh Hamász vezető, Kasszem Szulemajni iráni és Fuad Shukr Hazbollah vezetők arcképével. Fotó: IBRAHIM AMRO/AFP

Nyugat-Európai országok és az Egyesült Államok mellett Magyarország is arra kéri állampolgárait, a konzuli szolgálatain keresztül, hogy mielőbb hagyják el Libanon területét.

A nyugati államok arra számítanak, hogy a Közel-Keleten felerősödő politikai és katonai konfliktusok újabb országokra terjednek majd ki. Irán megtorlást helyezett kilátásba Izraellel szemben Iszmáil Hanije Hamasz-vezér teheráni likvidálása után.

A merényletre nem sokkal azt követően került sor, hogy Izrael kiiktatta az Iránt által támogatott, libanoni központú iszlamista katonai szervezet, a Hezbollah parancsnokát, Fuah Shukr-t Bejrútban.

Az eszkalációjától való félelem azóta nő, hogy a gázai palesztinokat támogató Hezbollah megkezdte támadásait Izrael ellen az október 7-i terrortámadások után. Az erőszakos cselekmények a határ menti területekre korlátozódtak, és mindkét fél jelezte, nem érdekelt a szélesebb körű konfliktusban.

A nyugati államok most arra számítanak, hogy a Hezbollah valamilyen formában meg fogja torolni a merényletet, ami pedig újabb izraeli válaszlépéseket eredményezhet.

A kockázatok miatt újabb és újabb járatokat törölnek és függesztenek fel, amelyek Bejrútba repültek volna.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Svédország, Franciaország, Olaszország, Kanada, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Jordánia mellett, többek közt, Magyarország is felszólította állampolgárait, hogy minél hagyják el az országot.

Magyarország ugyanezt a figyelmeztetést Iránra vonatkozóan már áprilisban kiadta. (BBC / Konzinfo)

Kiemelt videóink