Vas Blanka óriási bravúrja: negyedik lett az országúti kerékpárosoknál az olimpián

sport
augusztus 04., 18:23

Balszerencsés célba érkezésel, de összességében óriási bravúrral a negyedik helyen végzett Vas Kata Blanka női országúti kerékpárban. A magyar versenyző a női kerékpárossport egy úik meghatározó alakjával, a holland Marianne Vossal ketten együtt ment szökésbe nagyjából 25 kilométerrel a cél előtt.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Bő fél perces előnyt építettek ki a közvetlen üldözői előtt, és vagy másfél percet a főmezőnnyel szeben. Négy kilométerrel a vége előtt még ketten, az amerikai Faulkner és a belga Lotte Kopecky érték utol őket. Ez a csoport nem maradt együtt: az amerikai Faulkner jó időben az utolérés után szinte azonnal megindult, miközben a másik három versenyző egymásra figyelt, az amerikait lényegében elengedték.

Az aranyérem sorsa így lényegében eldőlt, az utolsó kilométeren Faulkner senkitől sem zavartatva mehetett a cél felé, míg a magyar versenyző csoportja a többi érem küzdhetett.

Közülük Vas Blanka számított a legkevésbé jó sprinternek, a társai mögött, őket figyelve helyezkedett. Úgy 200 méterrel a célvonal előtt indították meg hárman a sprintet, és Vas Blanka jól lőtt ki a többiek mögül. A végén hárman lényegében teljesen egymás mellett hajráztak. Közülük a magyar versenyző volt a legkevésbé szerencsés: csak a célfotón lehetett biztosan látni, hogy a második Vostól és a harmadik helyen befutó belgától is pár centire elmaradt.

Vas Kata Blanka a célban
photo_camera Vas Kata Blanka Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Vas Kata Blanka ezzel ugyanúgy olimpiai negyedik lett, mint Tokióban ugyanő hegyikerékpárban, vagy szombaton Valter Attila a férfiak között az országúti versenyen. Bár az érem egyik esetben sem jött össze, ezek nagyon komoly eredmények a magyar kerékpársport történetében, egyelőre ők hozzák az igazi pozitív meglepetést magyar szempontból a párizsi olimpián.

Kiemelt videóink