Rendszerhiba miatt átmenetileg nem lehet helyjegyet váltani a nemzetközi railjet vonatokra

közlekedés
augusztus 05., 15:04

Egy olvasónk azzal kereste meg a 444-et, hogy augusztus 2. óta nem tud helyjegyet váltani egy Budapest-Bécs között közlekedő vonatra sem a MÁV honlapján, sem az applikációban, mert hibaüzenetet ír ki a rendszer.

photo_camera Fotó: Olvasó

A hibát többen is észlelték, ezért megkerestük a MÁV sajtóosztályát az üggyel kapcsolatban, akik kérdésünk után egy közleményt raktak ki a honlapra, amelyben azt írják:

„Az osztrák államvasutak (ÖBB) helybiztosítási rendszerében hiba keletkezett a railjet xpressekre való helyfoglaláskor. Ezért átmenetileg nem lehet nemzetközi viszonylatban helyjegyet váltani az rj vonatokra. Az osztrák vasút dolgozik a hiba elhárításán. Várhatóan kedden délutánra helyreállhat a helyfoglalási lehetőség.”

Mint írják a railjet xpress vonatokra, nemzetközi viszonylatban a helyjegy vásárlása jelenleg csak az osztrák vasutak internetes vásárlási felületén lehetséges.

Ausztriai célállomásra utazhatnak helyjegy nélkül is az utasok, semmilyen szankció nem éri őket.

Viszont Németországba kötelező a helyjegy váltása, aki helyjegy nélkül száll fel a vonatra azt kockáztatja, hogy a vonaton megbüntetik, a német jegyvizsgáló esetleg le is szállíthatja a vonatról. Jelenleg az ÖBB weboldalán a címen váltható nemzetközi helyjegy a railjet xpress vonatokra.

Kiemelt videóink