Az EU újabb 4,2 milliárd eurót küld Ukrajnának

eu
augusztus 06., 20:07

Ukrajna közel 4,2 milliárd eurós támogatást kap, miután az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanács szabad utat adott az uniós ukrán hitelkeretből nyújtott támogatások és kölcsönök első részlete kifizetésének.

A március 1-én hatályba lépett EU-s ukrán hitelkeret 50 milliárd eurós stabil finanszírozást irányoz elő vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására a 2024-2027 közötti időszakra.

Zelenszkij és von der Leyen kézfogója a háború kitörésének második évfordulóján, 2024. február 24-én Kijevben.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a háború kitörésének második évfordulóján, 2024. február 24-én Kijevben. Fotó: HANDOUT/AFP

A Tanács friss határozatában megállapította, hogy Ukrajna teljesítette a pénzeszközök folyósításához szükséges feltételeket és reformokat. Ezek a reformok az államháztartásra, az állami tulajdonú vállalatok irányítására, az üzleti környezet fejlesztésére, az energiára és az aknamentesítésre terjednek ki. A határozat engedélyezi az első részlet kifizetésének végrehajtását.

A testület hangsúlyozta továbbá a pénzeszköz mielőbbi átutalásának fontosságát, tekintettel Ukrajna nehéz költségvetési helyzetére. (MTI)

Kiemelt videóink