Az ukrán állami olajvállalat szerint nem csökkent a Magyarországra érkező olaj mennyisége a Lukoil elleni szankciók bevezetése óta

energia
augusztus 06., 21:54

Az ukrán elnök rendelete június 24-én tiltotta meg, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák át az orosz Lukoil olaját. A Lukoil a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport mintegy 45 százalékát adja jelenleg. Mind Százhalombattán, mind Pozsonyban a Mol dolgozza fel az orosz kőolajat.

A lépés miatt Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Uniónál Ukrajnával szemben, Szijjártó Péter pedig július végén bejelentette, hogy a magyar kormány mindaddig blokkolni fogja az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg a kijevi vezetés nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra.

Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz, az ukrán állami nemzeti olaj- és gázipari vállalat igazgatótanácsának elnöke most arról beszélt egy interjúban,

hogy a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló kőolajszállítások mennyisége az előző hónapok szintjén maradt annak ellenére, hogy Ukrajna szankciókat vezetett be az orosz Lukoil vállalat olajtranzitja ellen.

Hozzátette, hogy az ukrán fő olajvezetékrendszer üzemeltetője és az orosz Transneft között jelenleg is érvényben van egy szerződés a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló olajtranzitról. Csernyiszov szerint ezért nem változott a Lukoil elleni szankciók bevezetése után a magyarországi és szlovákiai olajfinomítás. Hozzátette, hogy a megmaradt mennyiség mellett az orosz eladók tulajdonosi szerkezete változhatott. (Pravda)

Kiemelt videóink