Az aranyra hajt a taekwondós Salim Omar Gergely, jönnek a kajakos nagyágyúk, a döntő küszöbére érhetünk vízipólóban

sport
augusztus 07., 06:52
  • Az olimpiai bajnoki cím megszerzése a célja Salim Omar Gergely taekwondósnak, szerdán kiderül, sikerül-e neki.
  • Nem derül ki, hogy összejön-e, de szerdán fontos lépést tehet az ugyancsak az olimpiai címre hajtó kajakos Csipes Tamara, Kopasz Bálint és Varga Ádám, a birkózó Losonczi Dávid és a férfi vízipólóválogatott.
  • Száz méter gáton Kozák Luca a döntőért fut.
  • Mire figyeljünk az olimpia tizenegyedik napján?

7:30-tól vadonatúj gyaloglószám Oláh Barbarával és Venyercsán Bencével

A gyaloglásra nem gondolunk úgy, mint magyar sikersportra. Mindig van az olimpián néhány versenyzőnk, de ők általában a 30-40. hely körül fejezik be a versenyt. Aranyérmesünk nincs is az olimpiai gyaloglószámokban, két érmesünk viszont van: Róka Antal 1952-ben harmadik, Kiss Antal 1968-ban második lett, mindketten 50 km-es gyaloglásban.

Venyercsán Bence a budapesti atlétikai vébén
photo_camera Venyercsán Bence a budapesti atlétikai vébén Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A tokiói játékokon már csak az 50 km-es gyaloglás volt az egyetlen versenyszám, aminek nem volt női megfelelője. Ez, valamint a csökkenő nézettség az oka, hogy az 50 km-es férfi gyaloglás helyett jön a maratoni gyalogló vegyes váltó. Egy magyar páros is lesz, Oláh Barbara és Venyercsán Bence. Oláhnak ez a harmadik olimpiája, Venyercsánnak az első, de a második szám, amiben rajthoz áll: az elsőben 20 km gyaloglásban a 46. helyen végzett.

9-től éremesély a taekwondós Salim Omar Gergellyel

Taekwondóban a 2000-es sidney-i olimpia óta osztanak érmet. A magyar Salim József rögtön az 5. helyen végzett, de utána huszonegy évet kellett várni egy hasonlóan szép eredményre: unokaöccse, Salim Omar Gergely is ötödik lett. Azóta első magyarként felnőtt világbajnoki címet szerzett, így éremesélyesként vághat neki a versenynek. Saját elmondása szerint a legnagyobb favorit az olasz címvédő, Vito Dell'Aquila, de már többen legyőzték őt a mezőnyből. „Szerintem mindenki odaérhet a dobogóra, de nyilván az a célom, hogy én nyerjem meg az aranyat” – mondta júliusban a Nemzeti Sportnak.

Salim Omar Gergely egy 2022-es Grand Prix-n
photo_camera Salim Omar Gergely egy 2022-es Grand Prix-n Fotó: DOMENICO CIPPITELLI/NurPhoto via AFP

Egyébként taekwondóban a hozzánk közeli országok közül a volt Jugoszlávia utódállamai jeleskednek, a horvátok 5, a szerbek 4, az észak-macedónok egy érmet szereztek a sportág viszonylag rövid olimpiai történelme alatt.

Salim Omar Gergely súlycsoportjának döntője 19:40-kor kezdődik.

9:30-tól kajak-kenu előfutamok kötelező továbbjutásokkal

Az 1976-os olimpia óta kajak-kenuban mindig nyertek aranyérmet a magyar versenyzők. Alighanem a párizsi olimpián sem lesz másképp, még akkor sem, ha Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kimaradt a keretből. A 37 éves sportoló a közösségi médiában kifogásolta a szövetségi edző, Csipes Ferenc viselkedését, aki később bocsánatot kért, amit Kozák elfogadott.

Csipes Tamara egy szolnoki edzésen idén júliusban
photo_camera Csipes Tamara egy szolnoki edzésen idén júliusban Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Szerdán érmeket még nem osztanak, az előfutamokban viszont bőven vannak esélyes versenyzőink.

  • Női kajak egyes 500 méteren az akár aranyra is esély Csipes Tamara és az első olimpiájára készülő Gazsó Alida Dóra indul. Csipes Tokióban második lett ebben a számban, korábban nyert már Kőbán Rita, Janics Natasa és kétszer Kozák Danuta.
  • Férfi kajak 1000 méteren vízre száll a szám címvédője, Kopasz Bálint, valamint a Tokióban ezüstérmes Varga Ádám. Mindkettőjüknek jó esélye van ismét az éremre, bár az első két hely újbóli megszerzése hihetetlen bravúr lenne. A céljuk mindenesetre az ismétlés, bár Varga jobb szeretné, ha ezúttal ő lenne elől.
  • A férfi kenu egyes ezer méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel indul. Tokióban Fejes a negyeddöntőben esett ki, Adolf a B-döntőben lett hetedik. A számnak nagy magyar hagyományai vannak, Parti János (1960), Tatai Tibor (1968) és Vajda Attila (2008) is szerzett aranyérmet, de ezúttal senki nem vár aranyat a szám magyarjaitól.

10:15-től Kozák Luca döntős reményekkel 100 méter gáton

A 28 éves Kozák Luca akár döntős is lehet, ha kijön neki a lépés. Hatalmas bravúr lenne, tekintve, hogy a mezőny erős, sok tehetséges síkfutó is átnyergelt erre a számra a könnyebb érvényesülés reményében. Kozák a tokiói olimpián nem tudta befejezni az elődöntőjét. A 31 éves K erekes Grétától az is bravúr, hogy kijutott élete első olimpiájára.

Kozák Luca ezüstérmet ünnepel a 2022-es Eb-n
photo_camera Kozák Luca ezüstérmet ünnepel a 2022-es Eb-n Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Az olimpiákon 1972 óta rendezik meg ezt a számot, és magyar versenyző még soha nem jutott döntőbe. Amúgy elődjében, az 1932-ben debütáló 80 méteres gátfutásban sem.

11-től 87 kg-os kötöttfogású birkózás Losonczi Dáviddal

Nem minden nap történik olyan, mint Losonczi Dáviddal. A 24 éves magyar a 2023-as belgrádi világbajnokság döntőjében tusolta a török Ali Cengizt, de ezt a helyszínen a bírók nem adták meg. Két hónappal később korrigált a nemzetközi szövetség, Losonczit is győztesnek nyilvánították. A versenyző célja Párizsban az aranyérem, mi is az egyértelmű éremesélyesek között számoltunk vele.

Losonczi (kékben) a belgrádi vébédöntőben
photo_camera Losonczi (kékben) a belgrádi vébédöntőben Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu via AFP

A tokiói olimpián nem volt magyar versenyzője a súlycsoportnak, 2016-ban Veréb István a 13. lett. Veretesebb magyar eredményekért évtizedeket kell visszamenni ebben a súlycsoportban: Tunyogi József 1932-ben, Gurics György 1952-ben, Kovács István 1980-ban jött haza bronzéremmel az olimpiáról.

Egy, a számmal kapcsolatos sporttörténelmi érdekesség: a tokiói olimpián egy lövőezüst és -bronz után Myles Amine szerezte meg San Marino harmadik érmét, egy bronzot a 87 kilogrammos birkózásban. Az ország előtte soha nem nyert érmet olimpiai játékokon. Az anyai dédszülei révén San Marino-i, valójában amerikai születésű Amine most is ott lesz.

Az elődöntők este negyed 7-kor kezdődnek, a döntő csütörtökön lesz.

Valamikor délután

Vadnai Jonatán a hatodik helyen jutott be az ILCA 7 (korábban Laser) hajóosztály keddi éremfutamába, amit szélhiány miatt szerdára halasztottak. Vadnai egy jó futammal a 3. helyre is feljöhet, de a legrosszabb esetbe a 8. helyre is visszacsúszhat. Az időjárás nem kegyes a versenyhez, nemcsak kedden, már hétfőn sem tudtak vízre szállni a versenyzők szélcsend miatt.

20:35-től Magyarország–Olaszország férfi vízipóló negyeddöntő

Magyarország 2008-ban, Olaszország 1992-ben nyert utoljára olimpiai bajnokságot férfi vízilabdában, az örökranglista élén viszont ez a két válogatott áll 17, illetve 11 éremmel.

A két válogatott életében az idei év kivételes volt, ugyanis a szerdai negyeddöntő már a hatodik meccsük lesz, ilyen valószínűleg még soha nem volt a sportág történelmében. Az öt idei meccsből kétszer győztünk, az egyik a 2024-es Eb csoportmeccsén volt, a bronzmeccsen viszont visszavágtak az olaszok. A vébén a csoportban ugyan 15-14-re legyőztük az olaszokat, de minket a negyeddöntőben megállítottak a franciák, az olaszok viszont csak a döntőben kaptak ki a horvátoktól.

Az olimpián az olaszokat a görögök verték az utolsó meccsen, a magyarok viszont két vereséget is szenvedtek, a spanyoloktól és az ausztráloktól.

Nagy Ádám ünnepli a gólját a szerbek elleni hétfői csoportmeccsen
photo_camera Nagy Ádám ünnepli a gólját a szerbek elleni hétfői csoportmeccsen Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Az idei tornát látva amúgy meglepetés lenne, ha az előző két olimpiát megnyerő szerbek megvédenék címüket. A negyedik helyen jutottak tovább, a tokiói döntőt megismételve a görögök ellen játszanak. A másik két negyeddöntő: USA–Ausztrália, Horvátország–Spanyolország. Továbbjutás esetén ez utóbbi meccs győztese ellen játszunk. Egyik sem könnyű ellenfél: a horvátok vb-címvédők, a spanyolok az utolsó négy világbajnokságon mindig dobogón voltak.

Amire még figyelni kell

Az esti atlétikai döntők időpontja:

  • 19:00 női rúdugrás. A világcsúcsot még mindig a 2016-ban visszavonult Jelena Iszinbajeva tartja 506 centiméterrel, nem most döntik meg. A világ idei legjobbját 492 centiméterrel a brit Molly Caudery érte el, aki már a selejtezőben kiesett. A mezőnyben ott lesz a címvédő amerikai Katie Moon, akinek 495 centiméter a legjobbja.
  • 20:25 férfi diszkoszvetés. A tokiói kettős svéd győzelem nem ismétlődhet meg, mert csak a címvédő Daniel Ståhl indul. A döntőben három jamaicai lesz, ilyen még nem volt. Ott lesz a mezőnyben a litván Mykolas Alekna, aki áprilisban 74,35 méter világcsúcsot ért el.
  • 21:20 férfi 400 méteres futás.
  • 21:43 férfi 3000 méteres akadályfutás. Ez az a szám, ahol 1984 és 2016 között mindig kenyai versenyző nyert, 1992-ben és 2004-ben a dobogóra sem fért fel más nemzetiségű atléta. Tokióban a kenyai Benjamin Kigen már csak harmadik lett, most nem is indul, helyette van másik három kenyai a mezőnyben. A 2020-as győztes marokkói Soufiane El Bakkali is indul, de nem ő a nagy esélyes, hanem a három évvel ezelőtti ezüstérmes, az etióp Lamecha Girma. 2023-ban világcsúcsot futott (7:52.11), idén június óta pedig övé a világ idei legjobb ideje (8:01.63).

A férfi kézilabda nélkülünk folytatódik. A negyeddöntős program:

  • 9:30 Spanyolország–Egyiptom – megismétlődik a tokiói olimpia bronzmeccse, amit a spanyolok 33-31-re nyertek.
  • 13:30 Németország–Franciaország – a franciák a címvédők, de pocsék formában vannak, csak negyedik helyen jutottak tovább éppen ellenünk, a németek viszont csoportgyőztesek voltak. Nagy meccs lesz.
  • 17:30 Dánia–Svédország – a dánok a torna nagy esélyesei, az utolsó három vébét megnyerték, Tokióban a döntőben kaptak ki a franciáktól. Párizsban az összes meccsüket megnyerték. A svédek Tokióban a negyeddöntőig jutottak, az előző két vébén is a négy közé jutottak, nem lefutott meccs.
  • 21:30 Norvégia–Szlovénia – a legkönnyebb párharca. A norvégok Tokióban negyeddöntősök voltak, a szlovénok ki se jutottak, az előző vébéken se remekeltek – már ha egyáltalán kijutottak.
Kiemelt videóink