Kinevezte új vezetőjét a Hamász

külföld
augusztus 07., 06:26

A két napig tartó dohai tárgyalások után a Hamász Yahya Sinwart nevezte ki új általános vezetőjének. 2017 óta volt a csoport vezetője a Gázai övezeten belül, most a politikai szárny vezetője lesz, ezzel pedig az egy héttel ezelőtt megölt Ismail Haniyeh helyébe lép.

A Hamász vezetősége egyhangúlag Sinwart választotta a mozgalom élére – mondta a BBC-nek egy magas rangú Hamász-tisztviselő.

photo_camera Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

A cikk szerint Ismail Haniyeh-t a regionális diplomaták a Hamász többi tagjához képest pragmatikus személyiségnek tartották, Yahya Sinwar-t viszont a Hamász egyik legszélsőségesebb alakjának mondják.

Sinwar kinevezésére Israel Katz izraeli külügyminiszter Twitteren úgy reagált, hogy „a főterrorista Yahya Sinwar kinevezése egy újabb nyomós ok arra, hogy gyorsan likvidáljuk őt, és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a föld színéről”,

Sinwar az októberi támadások óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, feltételezések szerint „10 emelet mélyen a föld alatt” rejtőzik Gázában. Ezt még Antony Blinken amerikai külügyminiszter mondta júniusban. (BBC)

Kiemelt videóink