Lesújtó teljesítményt mutatott a magyar ipar

gazdaság
augusztus 07., 08:48

A második negyedéves – egyébként csalódást keltő – GDP-adat ismeretében sejthető volt, hogy pocsék időszaka lehetett a gazdaság húzóágazatának, az iparnak, a KSH friss közlése pedig most ezt alá is támasztja. Egyszerűen képtelen ugyanis magára találni az ágazat, júniusban a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal esett vissza a teljesítmény, míg naptárhatástól megtisztítva 3,7 százalékos volt az elmaradás előző év júniusához képest.

Mindez nemcsak azért elkeserítő, mert ezzel folytatódott a több mint egy éve tartó negatív tendencia, vagyis a teljesítménycsökkenés, hanem azért is, mert egy évvel ezelőtt nagyon alacsony volt a bázis.

Tavaly júniusban 6,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, most ehhez képest sikerült tovább 3,7 százalékos csökkenést összehozni.

link Forrás

Ugyan a KSH adata még csak első becslés, amit az egy hét múlva érkező második becslés fog megerősíteni vagy épp korrigálni, az mindenesetre árulkodó, hogy az egyébként igencsak méretes ágazatból a statisztikai hivatal mindössze két kisebb területet tudott kiemelni, mint amelynek növekedett a kibocsátása:

  • a vegyi anyag, termék gyártás,
  • valamint a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység.

Hogy a kormányzat fókuszában álló járműgyártás és akkumulátorgyártás hogyan teljesített, szintén csak egy hét múlva fog kiderülni, túl sok bizakodás azonban nem övezi a várakozásokat, hiszen májusban a járműgyártás éves alapon 14,5 százalékkal esett vissza, az akkumulátorgyártás pedig csapnivaló teljesítményt nyújtott, 32 százalékkal zuhant a kibocsátása.

Havi alapon talán abban lehet egyedül bízni, hogy az ipar termelése február után ismét növekedést mutatott, 0,5 százalékosat. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ez egyben trendfordulót is jelezne, hiszen négy hónappal korábban havi szinten 3,3 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása, de ez csak egyszeri megugrás volt.

Virovácz Péter az ING vezető elemzője egy másik adatra is felhívja a figyelmet a kommentárjában, a fix bázisú index ugyanis segít tisztábban látni.

„A 2021. év átlagos havi teljesítményéhez viszonyítva az ipari kibocsátás volumene 3,4 százalékkal marad el napjainkban és még mindig meglehetősen közel vagyunk a 2021. évi mélyponthoz. Az ipar teljesítménye összességében tehát továbbra is gyenge” – írja.

A magyar ipar rövidtávú fellendülését nehezen lehet alapozni a német iparra, hiszen az még mindig elmarad a koronavírus válság előtti szintektől, az amerikai és a kínai gazdaságok helyzete, a nemzetközi kereskedelmet átható feszültségek sem mutatnak abba az irányba, hogy a német vagy az euróövezeti ipar áttörés küszöbén állna.

Az elemző kiemeli: a globális rendelésállományok alacsonya, az ipari termékek készletállománya alig marad el a csúcsoktól, vagyis csak a készletek érdemi fogyása és a globális fogyasztói bizalom javulása és a kereslet újbóli élénkülése mentén kezdhetnek visszaépülni a rendelésállomány. Így pedig csak lassan indulhat be a külső kereslet. Nem biztatóak a belső piacra termelő szektorok kilátásai szem. „A gyenge hazai fogyasztói bizalom, az erős óvatossági motívum, a vállalatok lanyha beruházási hajlandósága együttesen gyengíti a belpiaci kilátásokat" – írja Virovácz.

Az elemző szerint az év vége felé talán már javulhat annyit a belső kereslet, hogy legalább az ipar néhány területe képes lesz tartós növekedésre, ez azonban kevés lesz az üdvösséghez. A magyar ipar szerinte az év egészében markánsan visszafoghatja majd a GDP-növekedést.

Kiemelt videóink