A tiltás ellenére palesztinpárti tüntetés van a Szabadság téren

belföld
augusztus 09., 17:42

Bár a magyar kormány megtiltotta a palesztinbarát tüntetések szervezését Magyarországon, péntek délután mégis tartottak egyet a Szabadság téren, számolt be a Telex.

Az Őslakosok világnapja – World's Indigenous Peoples Day Protest 🍉 Freedom & Justice For Palestine! névre keresztelt tüntetés a világ minden őslakosáért áll ki, az „elnyomás, kizsákmányolás, megszállás, gyarmatosítás és neo-kolonizáció, apartheid és rasszizmus, etnikai tisztogatás és népirtás ellen”, de „elsősorban a palesztin nép szabadságának ügye mellett”.

A Telex megkérdezte a szervezőt, a zenész-aktivista Gregory G Rast, azaz Komáromy Gergelyt, hogy a tiltás ellenére, hogy sikerült megszervezni a demonstrációt. G. Ras azt mondta, „nem ma kezdtem”, és elmondása szerint keresett egy olyan alkalmat, amikor őszintén lehet beszélni arról, „ami lefedi ezt a témát.” A rendőrségnek küldött beadványában nem szerepelt Palesztina, de minden más szó lefedte a témát. A világnapokat amúgy is szereti Komáromy, augusztus 9. pedig az őslakosoké. A tüntetést a Palesztin szolidaritás Budapest csoporttal szervezte.

A gyülekezés 15 órakor kezdődött, addigra a rendőrség már rájött, hogy palesztin-párti gyülekezésről van szó, de a beszámolója szerint Komáromy elmondta nekik, hogy „teljesen erőszakmentesek és törvényesek lesznek.” Komáromy abban bízik, hogy ha az esemény erőszakmentesen lemegy, akkor majd máskor is lehet ilyet szervezni.

Kiemelt videóink