A magyar kormány nem engedélyezi a palesztinpárti tüntetéseket

POLITIKA
2023 október 13., 06:33

Péntek délutánra a magyar külügyminisztérium Bem téri épülete elé is meghirdettek egy palesztinpárti tüntetést. A szervezők a felhívásban azt írták „Gáza a büszkeség és az igazságosság szimbóluma palesztin ügyünk számára. Álljunk ki Gáza és bátor lakói mellett!” Viszont erre a rendezvényre utalhatott Orbán Viktor a pénteki rádiós beszédében, amikor azt mondta:

Ami megdöbbentő és a vészcsengőt a mi fejünkben is meg kell, hogy indítsa, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak, de hát ugye itt terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára. Tehát ezt felejtsük el. Ennek most itt nincs ideje, nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni.”

Majd arról beszélt, hogy Nyugat-Európában számos helyen nem tudják megakadályozni „a terror melletti szimpátiatüntetéseket”. A héten egyébként a berlini rendőrség szintén megtiltott egy palesztinpárti megmozdulást, Párizsban pedig annak ellenére tüntettek a palesztinok mellett, hogy a kormány nem engedélyezte a rendezvényt. Végül vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Orbán szerint most a Hamász megbízottjai is ott vannak azok között, akiket a migrációs válság alatt engedtek be Európába, „és ez közvetlen,komoly kockázatot jelent minden nyugat-európai országnak”.

A rendőrség hallgatta a rádiót

Nem sokkal Orbán Viktor nyilatkozata után a BRFK közölte, hogy megtiltotta az október 13-ára bejelentett budapesti gyűlés megtartását. A közlemény szerint egy magánszemély jelentette be, hogy „az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán 2023. október 13-án Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani”. A rendőrség szerint a rendezvény illeszkedik a Hamász felhívásához, ami erre a napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon. Ezért úgy ítélték meg, hogy a tüntetés „közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet”. A betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.