Az aranyérmet szerző Rasovszky mindenképpen a Szajnában akart úszni

sport
augusztus 09., 11:50
  • Tokió előtt a hévízi termálban tesztelték, hogy mit bír Rasovszky Kristóf meleg vízben.
  • Most Százhalombattán imitálták a Szajnát.
  • Ezek a módszerek is kellett akkor az olimpiai ezüsthöz, most az aranyhoz a nyíltvízi úszás magyar bajnokának.

Miközben folyamatosan ment az aggodalom a Szajna szutykos, a sportolók egészségére veszélyes vize miatt, Rasovszky Kristóf az olimpiára indulva azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy

„amennyire rossz hírét keltették, én annyira szeretnék a Szajnában versenyezni, mintsem a B tervben a kajak-kenu pályán. Az biztató, hogy a triatlonosok versenyeztek benne és még nem jött hír arról, hogy bárki az életéért küzdene. Nagy probléma nem lehet".

A felkészülése - akárcsak a tokiói olimpiára - most is speciális volt. Szokolai László edzővel akkor úgy döntöttek, hogy Hévizen, a termálvízben edz, mert lehetett tudni, hogy a japán helyszínen, az Odaiba tengeröbölben 29-30 fokos lesz a víz hőmérséklete.

„Elmentünk Hévízre, ahol még soha nem edzettünk, és kipróbáltuk azt, hogy miként reagál Kristóf szervezete a tó közismerten meleg vízére. Figyelembe vettük a szakorvosok tanácsát, akik szerint 20 percnél tovább nem ajánlatos a vízben tartózkodni, főképpen akkor, ha egy sportoló ott tempós úszásba kezd. Folyamatosan mértük Kristóf pulzusát, ami megnyugtató adatokat mutatott, de így sem kockáztattunk meg hosszabb és igazán kiadós edzéseket. Akkor búcsúztunk el Hévíztől, amikor a víz hőmérséklete már 34 foknál is magasabb volt, de az az öt, szigorúan ellenőrzött hévízi úszás is elegendő volt ahhoz, hogy Kristóf tapasztalatokat gyűjtsön" - nyilatkozta akkor Szokolai.

link Forrás

A felkészülés tökéletesen bejött, Rasovszky második lett Tokióban 10 kilométeren. „Meleg volt, nagyon meleg, de az semmi a harmincnégy Celsius-fokos hévízi tóhoz képest. Hasznos volt az ottani felkészülés, most nem főttem meg a vízben" – mondta a verseny után Rasovszky. Ezt megnyert ezüstnek, és nem elveszített aranynak tartotta, mert aznap szerinte Florian Wellbrockot nem lehetett legyőzni.

A Szajnára idén a Dunán készültek. Hogy ez mennyire sokat segített, azt már a nőknél ötödik helyezett Fábián Bettina is kiemelte. Rasovszky szerint könnyebb volt így megtalálni a sodrásban az ideális útvonalat. Szokolai László az MTI-nek elárulta, hogy a felkészülés júliusi hajrájában a veszprémi különítmény minden szombaton Százhalombattán edzett, ahol a tréner - barátai segítségével - a Dunán tökéletesen modellezte le a Szajnán kialakított pályát, azaz gyakorlatilag ugyanilyen körülmények között készülhettek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.