Az ukrán vezetés először beszélt arról nyilvánosan, miért törtek be orosz területre

háború
augusztus 09., 07:05

Először kommentálta ukrán vezető tisztségviselő az e heti orosz területeket célzó ukrán offenzívát. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, részben az volt a céljuk, hogy változtassanak a háború orosz megítélésén, amivel befolyásolhatják az esetleges tárgyalásokat, írta az abc.

photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

„Csak akkor lehet elérni valamit, ha megértik, hogy a háború nem az ő forgatókönyvük szerint zajlik” – mondta Podoljak a Newsweek szerint. A tanácsadó szerint a dél-oroszországi Kurszk területét ért támadás „növeli a háború költségeit Oroszország számára. Több páncélozott jármű megsemmisült, az Orosz Föderáció területeket veszített és áldozatokat szenvedett. Ez hatással lesz arra, hogyan látják a háborút? Kétségtelenül.”

Ukrajna kedden kora hajnalban indított támadást Szudzsa kisváros felé. Bár hasonló behatolások korábban is történtek, ez az első alkalom, hogy reguláris ukrán erőket vetettek be így. Az orosz védelmi minisztérium szerint azóta sikerült megállítani az ukrán csapatokat, azonban több orosz kormányt támogató blogger szerint ez nincs így, az ukránok tovább nyomultak a térségben.

Bár konkrétan nem nevezte meg a hadműveletet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is utalt a támadásra, mikor egy beszédében azt mondta, „Oroszország háborút hozott a földünkre, éreznie kell, hogy mit tett”. Korábban azt is mondta, hogy az ukrán hadsereg tudja, hogyan kell meglepnie ellenfeleit.

Az Egyesült Államok azt nyilatkozta, hogy nem tudtak előre az ukrán tervről. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, felvették a kapcsolatot Kijevvel, hogy „kicsit jobban megérthessék” a kurszki offenzívát. (via Guardian)

Kiemelt videóink