Enyhe és trükkös büntetést kapott Balog Zoltán a Református Egyháztól

POLITIKA
augusztus 09., 09:31

A Református Egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége „intésben részesítette” Balog Zoltán püspököt, és arra kérte a határozatban, hogy szolgálati viszonya alatt „nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes.”

A döntést április 24-én hozták meg, de csak nemrég értesültek róla azok, aki megfogalmazták a beadványt Balog Zoltán ellen a kegyelmi botrány után.

Novák Katalin köztársasági elnök Balog közbenjárására mentette fel K. Endrét, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltussolni. K. a bírósági döntések ellenére ártatlannak tartja magát. Balog a döntés felelősségét Novákra tette, aki belebukott a botrányba. Balog viszont csak a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki posztjáról mondott le, püspök maradt.

Emiatt kezdeményezte az egyház tíz tagja, hogy Balogot a püspöki pozíciótól is fosszák meg. Egyikük, Vargha Anita egykori kántor a Szemléleknek azt mondta, a vonatkozó rendelkezés az intést „csekély következményű cselekedet szankciójaként határozza meg.

„Nem tudom, a református egyháznál mi számít komolynak, ha a köztársasági elnök bukása, az államot irányító párt EP-listavezetőjének politikai visszavonulása, és egy több százezres Hősök terei tüntetés náluk csak a csekély társadalmi következmény szintjét üti meg.”

Vargha szerint

az intéssel az ügyet rövid úton a szőnyeg alá akarták söpörni.

Ehhez ugyanis nem kell összehívni a Zsinati Bíróságot, nem kell nyomozni, és panaszosként fellebbezni sem tudnak a döntés ellen. Vargha azt mondta, a beadványukat április 23-án vették kézhez, a 8 oldalas határozat pedig másnapra van dátumozva. Szerinte abszurd, hogy ennyi idő alatt mérlegelték volna a beadványt.

Azt sem tudja, hogy miért csak most értesültek a döntésről. „Ez az eljárás így tisztességtelennek, színtiszta időhúzásnak tűnik”, szerinte az uborkaszezont akarták megvárni, hátha akkor nem lesz akkora visszhangja a hírnek.

Vargha elmondása szerint a határozatban lényegében Balog Zoltánt dicsérték. „Felsorolják az ő évtizedes derék cselekedeteit, miközben az Elnökség az elfogult médiáról panaszkodik egy hivatalos határozatban. Mintha semmi sem történt volna.”

A határozat szerint a püspök politikai hibát követett el a kegyelmi ügyben, de akkor már nem volt politikai funkciója.

„Nagyon súlyos erkölcsi hibát követett el, majd az ezzel kapcsolatos jogos felháborodást az egyházzal szembeni támadásnak, ellenséges erők aknamunkájának állította be.”

Vargha szerint a határozatot titkosnak minősítették, „annak nyilvánosságra hozását szolgálati titoksértésként minősítik. De milyen szolgálati jogviszonyról lehetne szó a Zsinat és egy 74 éves, nyugdíjas tanárnő között? A kommunizmus világa köszön vissza…” Vargha egyébként már azért nem kántor Tökölön, mert nekiment Balognak.

Szerinte azért maradhatott pozícióban Balog, mert az egyházat több szempontból is bénultság jellemzi, és az egyházi tisztviselők továbbra is direkt függésben vannak tőle.

Szombat délután a reformátusok konferenciáján megpróbálják feltenni kérdéseiket Balognak, és valószínűleg új eljárást kezdeményeznek ellene.

Címlapi kép: Balog Zoltán/Facebook

Kiemelt videóink