Felmentették a varsói magyar nagykövetet, aki sok év után végignézhette, hogyan romlik meg a két ország kapcsolata

POLITIKA
augusztus 09., 12:15

Felmentették Kovács Orsolyát, aki hét és fél évig vezette a varsói nagykövetséget, derült ki a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent köztársasági elnöki határozatból. Érdemeit nemcsak Sulyok Tamás ismerte el, de Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is kitüntette.

photo_camera Forrás: Centrum Informacyjne Sejmu/Sejm

„Mint gyerek, kifejezetten lengyelbarát, polonista környezetben nőttem fel, édesapám, Dr. Kovács István itt szolgált a nagykövetségen, ő alapította meg éppen 30 éve a krakkói magyar főkonzulátust” – mesélt június végén a Demokratának adott interjújában.

Az orosz-ukrán háború kitörése után a két ország közötti kapcsolat megromlott az oroszokhoz való eltérő viszonyok miatt. Ennek jelképes megnyilvánulása volt, amikor valakik tavaly egy ürülékkel teli dobozt küldtek a varsói magyar nagykövetségre.

A Direkt36 tavaly májusban a lengyel-magyar kapcsolatok romlásáról írt bővebben. A cikk szerint Kovács egy magánbeszélgetésen azt mondta, haza szeretne jönni, mert egyre kevésbé tudja az arcát adni a kormány háborúval kapcsolatos megnyilvánulásaihoz.

Mostani interjújában Kovács azt mondta, hogy „Varsóban, amely az itteni politikai élet szíve, ha időlegesen is, de érezhető, hogy csökkent a magyarok iránti rokonszenv.” Vidéki útjain viszont elmondása szerint semmi változást nem tapasztalt, és ugyanazt a szeretet érzi a kormánypárti és az ellenzéki polgármesterek részéről is.

Kiemelt videóink