Óriási magyar siker: Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok nyíltvízi úszásban, Betlehem Dávid bronzérmes

sport
augusztus 09., 09:24

Elképesztő, kvázi rajt-cél győzelmet aratott a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában Rasovszky Kristóf, megszerezve ezzel a magyar csapat 4. aranyérmét a párizsi olimpián. A mezőny másik magyar versenyzője, Bethlehem Dávid óriási hajrával bronzérmes lett,

így két magyar állhatott a dobogóra.

A magyar úszók nagy reményekkel vágtak neki a péntek reggeli versenynek, amit napra pontosan 12 évvel azután rendeztek, hogy Risztov Éva a londoni olimpián megnyerte a számot. Rasovszky Kristóf a táv aktuális világbajnoka, a legutóbbi olimpián ezüstérmes lett. Medencés számokban is megúszta az olimpiai szinten, de azokban végül nem indult el, csak a 10 kilométerre készült. A 20 éves Betlehemnek is jó volt a formája, a medencés úszóversenyek utolsó napján hatalmas országos csúcsot úszva negyedik lett 1500 méteren.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az első körben a mezőny nagyon együtt volt, Rasovszky 1,5 kilométernél vette át vezetést, nagyon nagy tempót diktált, 35 perc alatt úszták a két kört. Betlehem is ott volt az élmezőnyben, a 6-7. hely körül állt. A második körben a világbajnok Rasovszky megpróbált ellépni, de hamar utolérték. Féltávra kialakult egy 10-11 fős élmezőny, mindkét magyar ebben a csoportban úszott, Rasovszky az élen, Betlehem Dávid az 5. helyen.

Eddigre világossá vált Rasovszky taktikája: olyan tempót úszni, amiből a többieknek esélye sincs meglépni.

photo_camera Betlehem Dávid úszik a Szajnában. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

5 kilométer után a tokiói győztes, Florian Wellbrock állt az élre, addig ő úszott Rasovszky lábvizén, de a magyar versenyző nem pihent sokat, hamar visszavette az első helyet. Bethlem is végig az elejében úszott, körről körre lépett előrébb, 1700 méterrel a vége előtt már a 4. volt.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Aztán az utolsó kör elején megindult Rasovszky, egyedül a német Oliver Klemet tudta tartani vele a lépést, az előnyük volt 10 másodperc is. Az áramlattal szemben úszva azonban utolérték az első két úszót, csatlakozott hozzájuk Betlehem Dávid és az olasz Acerenza.

link Forrás

A végére nem volt kérdés, Rasovszky megnyerte, Betlehem pedig az olaszt lehajrázva a 3. helyen csapott célba. A két úszó a magyar csapat 10. és 11. érmét szerezte, a mérleg most 4 arany, 3 ezüst és 4 bronz.

Kiemelt videóink