Nem vette figyelembe a kormány a civilek és szakszervezetek véleményét, változatlan formában jelent meg a mobilok iskolai kitiltásáról szóló rendelet

oktatás
augusztus 10., 17:38

Hiába váltott ki rengeteg kritikát a telekommunikációs eszközök iskolai kitiltásáról szóló kormányrendelet-tervezet, a jogszabály változatlan formában jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben.

A parlament még júniusban fogadta el azt a jogszabályt, ami bizonyos eszközök, tárgyak használatát korlátozza az oktatási intézményekben. Az ezen alapuló kormányrendelet a részleteket is szabályozza, az erről szóló júliusi tervezet szerint „használatában korlátozott” tárgynak minősülnének a telekommunikációs eszközök.

A tervezet ellen a diákok, civilek és szakszervezetek is tiltakoztak. A Civil Közoktatási Platform azonban azt írta legfrissebb közleményében, hogy a kormány semmit sem hallgatott meg a kritikákból. Szerintük a rendelet még akkor is hibás, ha elfogadjuk az okostelefonok iskolai használata korlátozásának szükségességét.

Az első probléma, hogy a rendelet sokkal szélesebb kört sorol a korlátozottan használható tárgyak körébe, mint a más országokban már bevezetett korlátozások. Hatálya alá esnek az internetelérésre nem alkalmas mobiltelefonok, a tabletek, a laptopok, a fényképezőgépek és a diktafonok is. Vagyis reggelente össze kellene szedni az alsósoktól többek között a szülőkkel való kapcsolattartást szolgáló „butatelefonokat” is.

Emellett a rendelet nem tisztázza, ki a felelős az összegyűjtött eszközökben keletkező károkért. A pedagógus, az iskola vagy a fenntartó? Ezt annak ellenére sem lehet tudni, hogy a köznevelési törvénybe bekerült a kártérítési felelősség kötelezettsége.

A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba. A civilek szerint ez a rendelkezés már csak azért is hibás, mert szeptember 1. előtt sem az iskolaszék, sem a diákönkormányzat véleményét nem lehet kikérni, így a házirendet sem lehet jogszerűen módosítani addig.

Kiemelt videóink