Újabb kis magyar siker: a mi fagylaltunk Európa második legdrágábbja

ÉLET
augusztus 10., 09:50

Tavaly 3,2 milliárd liter fagylaltot állítottak elő az Európai Unióban, ami 1,4 százalékkal kevesebb volt az előző évinél, írja az Eurostat. Az európai statisztikai hivatal szerint az uniós országok közül Németország volt a fő fagylaltgyártó 2023-ban, 612 millió literrel, a németeket követte Franciaország 568 millió literrel és Olaszország 527 millió literrel. Igaz, az adatközlést némileg torzítja, hogy az Eurostat megjegyzése szerint tíz ország, köztük hazánk teljes értékesített termelésére vonatkozó adatok nem álltak rendelkezésre.

Az Eurostat tájékoztatása szerint Németország nemcsak a legnagyobb fagylaltgyártó volt, hanem átlagosan itt állították elő a legalacsonyabb árú fagylaltot, ez literenként 1,8 eurós árat jelent. Németország mellett a legolcsóbb fagylaltot Litvániában állították elő, 1,9 eurós literenkénti átlagárral, majd Csehország következett 2 euróval és Svédország 2,1 euróval literenként.

A legdrágább fagylaltot Ausztriában állították elő, 7,7 eurós literenkénti átlagárral, ezt követte Magyarország 4,8 eurós literenkénti átlagárral, majd Görögország 3,7 eurós literenkénti átlagárral, olvasható a közleményben.

2023-ban az uniós országok 261 millió kiló fagylaltot exportáltak az EU-n kívüli országokba, összesen 1,04 milliárd euró értékben, míg ilyen országokból 56 millió kilót importáltak, aminek az értéke 217 millió euró értékben; előbbi egységára nagyjából 3 százalékkal haladta meg utóbbiért. A kivitel mennyisége 5 százalékkal nőtt, a behozatalé 8 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Kiemelt videóink