Csak egy titkos szavazással jutott ki az olimpiára az öttusában aranyat nyerő Gulyás Michelle

sport
augusztus 11., 13:59
  • Ha Simicskó István nem mond le decemberben az öttusaszövetség elnöki posztjáról, az aranyérmet Gulyás Michelle nem lehetett volna ott a párizsi olimpián.
  • De a Simicskót követő egykori öttusázó Balogh Gábor felülírta a korábbi elnökség válogatási elveit.
  • Gulyás ugyanis lenullázta magát az idei világbajnokságon lovaglásban, miközben hazai vetélytársai vébé dobogósok lettek.
  • Balogh bevállalta, hogy majd Párizsban eldől, jól döntöttek-e.

Fantasztikus versenyzéssel aranya nyert öttusában az olimpián Gulyás Michelle. Ha nincs egy titkos szavazás, akkor ott sem lett volna Párizsban.

photo_camera Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Júniusban ugyanis az öttusa-világbajnokságon egyéniben Guzi Blanka ezüst-, Erdős Rita bronzérmet szerzett, Gulyás Michelle pedig mindössze a 18 helyen végzett, mert lenullázta magát lovaglásban.

Ami elég nagy fejfájást okozott. A világbajnoki érmek kvalifikáltak az olimpiára, de ekkora Gulyás Michelle is megszerezte már a részvételi jogot a tavalyi krakkói Európa Játékokon elért hetedik helyezésével. Egy országból viszont csak ketten indulhatnak.

Guzi Blanka helye biztos volt, és Erdős Rita is olimpiai résztvevőnek érezte magát a válogatási elvek alapján. Martinek János szövetségi kapitány az ő indulásukat terjesztette fel, a szakmai bizottság 5 igen, 4 nem, valamint 1 tartózkodás mellett el is fogadta az előterjesztését. Csakhogy a megerősítéshez 50+1 százalék kellett volna, ami így nem volt meg.

Ezért a döntés, miszerint Erdős Rita vagy Gulyás Michelle legyen olimpiai résztvevő, az elnökség elé került.

Balogh Gábor - aki Simicskó István KDNP-s képviselő decemberi távozása után vette át a szövetség irányítását - titkos szavazásra bocsátotta a döntést. Szempontként azt határozta meg, hogy kivel tudnak az öttusázók eredményesebb lenni, kik hatnak jobban egymásra. A titkos szavazáson 9-2-re nyert Gulyás, de ebből elég nagy vihar lett, mert felrúgta a korábbi válogatási elveket.

Mindezt közleményben így indokolták: „A Magyar Öttusa Szövetség Elnöksége a közelmúltban újult meg, és ez azzal járt, hogy megörökölt egy olyan válogatási szisztémát, melyet nem tekintett a sajátjának, azzal szakmailag nem értett egyet. A szervezet vezetése egy olimpiai évben nem kívánta a sportolók felkészülését megzavarni azzal, hogy hivatalba lépését követően azon nyomban átírja a szabályzatot – mikor azonban tényleges döntési kényszerbe került, a józan ész, a racionalitás, és a meggyőző sportszakmai érvek mentén döntött az olimpián induló keret kihirdetésekor.”

Bevállalták azt is, hogy majd Párizs eldönti, jól döntöttek-e.

„A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége nem vindikálja magának a szakmai tévedhetetlenség jogát, a döntései helyességét az idő, és a magyar csapat olimpiai szereplése fogja igazolni vagy cáfolni.”

És érveltek Gulyás Michelle mellett is, aki viágbajnokságon 2021-ben bronzot, 2022-ben ezüstöt nyert. 2024-ben pedig elszállt a lovagláson a vébén.

„Nem kérdéses azonban, hogy mivel józanul gondolkodó szakemberek alkotják, Gulyás Michelle személyében egy olyan versenyzőt tart tanácsosnak a párizsi olimpiai játékokon indítani, aki az elmúlt négy éves teljesítményét tekintve A kategóriás versenyeken a hazai mezőnyben gyakorlatilag nem talált legyőzőre. Egyetlen verseny lovas eredménytelensége nem írhat felül konzekvensen magas színvonalú, több éves szakmai munkát, eredményességet és tapasztalatot. A döntés pedig teljességgel legitim, hiszen mivel a szakmai bizottság nem tudott döntést hozni, az alapszabály értelmében ilyen esetben az elnökségnek kötelessége a döntés meghozatala.”

Nem lehet tudni, hogy Erdős Rita hogyan szerepelt volna, nem lehet kizárni, hogy olimpiai bajnok lett volna. Gulyás Michelle biztosan az lett, Guzi Blanka pedig 4.

Kiemelt videóink