Kamala Harris szerint „túl sok” a civil áldozat a Gázai övezetben

háború
augusztus 11., 09:26

Kamala Harris amerikai alelnök elítélte, hogy szombaton egy gázai iskolaépület elleni izraeli légitámadásban civil áldozatok vesztették életüket. Több mint 70 ember halt meg az épületben, ami palesztinoknak adott menedéket – mondta a kórház igazgatója a BBC-nek. Egy izraeli katonai szóvivő szerint az iskola „a Hamász és az Iszlám Dzsihád aktív katonai létesítményeként szolgált”, amit a Hamász tagad.

Harris szerint „túl sok” civil halt meg „ismét”, és megismételte a túszmegállapodásra és tűzszünetre vonatkozó, fehér házi felhívásokat. Az arizonai Phoenixben tartott kampányrendezvényén a demokrata elnökjelöltjelölt azt mondta, Izraelnek joga van „a Hamász ellen fellépni”, de „fontos felelőssége”, hogy kerülje a polgári áldozatokat.

Kamala Harris beszédet mond a nevadai kampánygyűlésén szombaton.
photo_camera Kamala Harris beszédet mond a nevadai kampánygyűlésén szombaton. Fotó: Ronda Churchill/AFP

A szombati légicsapást a nyugati és regionális hatalmak bírálták, Egyiptom szerint ez azt mutatja, hogy Izrael nem kíván tűzszünetet kötni vagy véget vetni a gázai háborúnak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az Izraeli Biztonsági Ügynökség szerint „legalább 19 Hamász- és Iszlám Dzsihád-terroristát” „likvidáltak” a támadás során. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint „különböző hírszerzési jelek” alapján „nagy a valószínűsége” annak, hogy az Iszlám Dzsihád Központi Táborok Brigádjának parancsnoka az iskolában volt, amikor a támadás érte.

A Hamász a támadást „szörnyű bűncselekménynek és veszélyes eszkalációnak” nevezte Izraelnek „a palesztin nép elleni megsemmisítő háborújában”.

Sean Savett, az USA nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint a Hamász iskolákat használt „gyülekezési és működési helyként”, „de azt is ismételten és következetesen elmondtuk, hogy Izraelnek intézkedéseket kell hoznia a civil lakossági károk minimalizálása érdekében”.

Izrael az elmúlt hetekben több ilyen óvóhelyet is megtámadott Gázában. Az ENSZ adatai szerint július 6-ig a Gázai övezetben található 564 iskolaépületből 477-et ért közvetlen találat vagy sérülés, és azóta több, mint egy tucat iskolát vettek célba.

A szombaton eltalált iskola több mint ezer embernek adott otthont. Az épület egyben mecsetként is szolgált, és szemtanúk szerint az izraeli csapás a hajnali ima idején érte őket.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 39 790 palesztin halt meg az izraeli hadjáratban. (BBC)

Kiemelt videóink