A belügy szerint hatékony, költségvetési megtakarítást eredményezett az embercsempészek börtönből való kiengedése

belföld
augusztus 12., 06:30

A napokban derült ki, hogy 2544 embert kaptak el embercsempészés miatt, közülük viszont már csak 254 van börtönben, vagyis az elfogott külföldi embercsempészek 90 százalékát engedte szabadon a kormány.

A Belügyminisztérium az ATV kérdéseire azt válaszolta, hogy az elítélt külföldi embercsempészek kiengedése a börtönből, valamint kitoloncolásuk hatékony, jelentős költségvetési megtakarítást eredményezett, és csökkentette a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságát.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Tusnádfürdőn azt mondta, a veszélyes embercsempészeket nem, csak a sofőröket engedte szabadon a kormány. Vagyis szerinte azok, „akik súlyosabb cselekményt követtek el, megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, ők nincsenek az elengedettek közt, ők börtönben vannak”, csak azokat engedték szabadon, akik pénzért, sofőrként vettek részt az embercsempészetben.

Tompos Márton, a Momentum elnöke szerint az elengedett embercsempészek akár 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolíthattak le, és most visszatérhetnek a feketegazdaságba.

Ahogy az ATV írja, Varsányi Áron szakértő is azt mondta, „2290 ember szabadon lett engedve, és senkinek fogalma sincsen, hogy a kontinensen vagy Magyarországon belül pontosan mit csinálnak. Szinte biztos, hogy ugyanúgy folytatják tevékenységüket, mint korábban”.

A magyar jog szerint az embercsempészet legenyhébb esetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg súlyosabb esetekben, például haszonszerzés céljából vagy bűnszervezetben való elkövetés esetén akár nyolc-tíz év szabadságvesztés is kiszabható. Azonban az új szabályozás alapján az elengedett külföldi embercsempészeknek mindössze 72 óra áll rendelkezésre, hogy elhagyják Magyarország területét.

Kiemelt videóink