Még nem tudni, mi okozta a múlt heti 62 halálos áldozatot követelő brazil repülőgép-szerencsétlenséget

külföld
augusztus 12., 06:28

A Voepass regionális légitársaság által üzemeltetett kétmotoros turbólégcsavaros, ATR-72 típusú repülőgép pénteken zuhant le a brazíliai Sao Paulo közelében. A fedélzeten tartózkodó 62 személy (58 utas és négytagú személyzet) életét veszítette. A nyomozók megtalálták a repülőgép úgynevezett fekete dobozát, amely hangfelvételeket és repülési adatokat tartalmazott. Ez alapján az előzetes jelentés 30 napon belül várható.

A repülőgép a Parana államban található Cascavelből Sao Paulóba tartott, és helyi idő szerint délután fél kettő körül zuhant le Vinhedóban, Sao Paulótól mintegy 80 kilométerre északnyugatra. A gép 13:21-ig rendben repült, de akkor már nem reagált a hívásokra, és a radarkapcsolat 13:22-kor megszakadt vele. A repülőgép nem jelentett vészhelyzetet.

Az eseményről készült videókon látszik, hogy az ég látszólag tiszta volt, amikor a repülőgép szokatlanul körözni kezdett.

link Forrás

Anthony Brickhouse amerikai repülésbiztonsági szakértő elmondta, hogy a nyomozók vizsgálják majd az időjárási körülményeket, valamint azt, hogy a hajtóművek és a vezérlés mennyire működött megfelelően.

A balesetről készült, légiforgalmi szakértők által elemzett videók alapján egyesek azt feltételezték, hogy a repülőgépen jég rakódott le. Pénteken a Voepass azt mondta, hogy a jég előre látható volt azokon a magasságokon, ahol a gép repült, de ennek az elfogadható szinten belül kellett volna lennie.

Az ATR-72-es repülőgépeknél már korábban is előfordultak jegesedési problémák, 1994-ben az Egyesült Államokban, Indiana államban történt balesetben 68 ember vesztette életét, miután a gép nem tudott a jegesedés miatt dőlni. Az eset után a gyártó ATR továbbfejlesztette a jégtelenítő rendszerét. 2016-ban Norvégiában egy ATR-72-es repülőgépen problémák léptek fel, miután a gépen jég gyűlt fel, de a pilóta vissza tudta nyerni az irányítást.

John Hansman, a Massachusetts Institute of Technology repülés- és űrhajózási tanszékének professzora átnézte a felvételek egy részét, és anélkül, hogy a repülési adatokat vizsgálta volna, azt mondta: nem úgy tűnik, hogy az időjárás okozta volna a balesetet. Szerinte lehet, hogy az egyik oldalon elromlott a hajtómű, amit a személyzet rosszul kezelt. (Reuters)

Kiemelt videóink