Tengeralattjárót és repülőgép-hordozót küld a Közel-Keletre az USA Izrael védelmére

külföld
augusztus 12., 16:09

A fokozódó feszültségek miatt meghozott döntésről Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter számolt be. Tájékoztatása szerint a repülőgép-hordozó hamarabb fog megérkezni a térségbe, mint a USS Georgia tengeralattjáró. A miniszter szerint ez a mostani lépés jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy segít Izraelnek egy iráni támadás esetén. Az „Egyesült Államok minden lehetséges lépést megtesz szövetségese védelmében”, mondta Austin a BBC cikke szerint.

Egyelőre azonban egyáltalán nem világos, hogy mit tervez Irán, miután nemrég megölték a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőit. Első reakcióként egy Izrael elleni támadást helyeztek kilátásba válaszul a gyilkosságokra, ám a nyilvánosságra került információk alapján mintha csökkent volna az iráni támadás esélye az elmúlt napokban.

Nem kerültek közelebb a felek a tűzszünethez sem, a Biden-adminisztráció szerint az izraeli túszokat felszabadító gázai tűzszünet lenne a legjobb megoldás a feszültség csillapítására a térségben, ezért kérték a csütörtöki tárgyalások folytatását. Vasárnap este a Hamász erre válaszul közölte, hogy Izraelt a már tárgyalt megállapodás végrehajtására kell rákényszeríteni. A tűzszüneti tárgyalások folytatásának a korábbi álláspontok mentén kell zajlania.

Kiemelt videóink