Ausztria „hatalmas kockázatot” lát abban, ha leáll az orosz gáz áramlása

energia
augusztus 13., 16:34

Ausztria „hatalmas kockázatot” lát az orosz földgáz áramlásának hirtelen leállításában, ami továbbra is táplálja az ország exportorientált nehéziparát.

Az európai gázárak az egekbe szöktek, miután az ukrán csapatok betörtek egy kulcsfontosságú oroszországi határátkelőhely közelébe, ami arra késztette az energiaügyi tisztviselőket és a kereskedőket, hogy újraértékeljék az ellátás megszakadásának valószínűségét.

„Amíg fennáll az orosz gázszállításoktól való függés, addig nagy a kockázata annak, hogy ennek megfelelően az ellátás megszakad, ami messzemenő következményekkel járhat. A lehető leghamarabb meg kell szüntetnünk Ausztria függőségét az orosz gázszállításoktól” – írta hétfő este az osztrák energiaügyi minisztérium kérdésekre válaszolva.

Az osztrák kormánykoalíció megígérte, hogy Ausztria energiarendszerének szélesebb körű átalakítása részeként 2027-ig megszüntetik az orosz gázimportot. A kormány a szeptember 29-i választások előtt várhatóan részletes ütemtervet terjeszt elő.

Egy júniusi kormányzati jelentés szerint Ausztria rendelkezik annyi vezetékkapacitással Olaszország és Németország felett, hogy éves szükségletének több mint kétszeresét tudná fedezni az orosz gáz nélkül is. A tranzitkapacitás 2027-re évi 212 terawattórára nő az idei 185-ről.

Gázvezetékek Németországban 2022. január 7-én.
photo_camera Gázvezetékek Németországban 2022. január 7-én. Fotó: Stefan Sauer/dpa Picture-Alliance via AFP

Az osztrák gázfogyasztás az idei év első felében 23 százalékkal csökkent az Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója előtti 91 terawattóra átlagos kereslethez képest. Tavaly az ország csak 75 terawattórányi gázt használt fel.

Ha az orosz gáz áramlása hirtelen leáll, és Ausztria nem tud több gázt szállítani Olaszországon keresztül, a kormány legrosszabb forgatókönyve szerint 2026-ra a tárolókban tárolt gáz mennyisége a kapacitás 15 százalékára csökkenhet. A valószínűbb forgatókönyv szerint az orosz szállítások 2025 januárjától leállnak, az Olaszországon keresztül történő új szállítások kielégítik a növekvő keresletet, és a tárolók 2027-re 60 százalékig megtelnek.

Ausztria tartotta fenn Európa egyik legrégebbi és legmélyebb kapcsolatát az orosz energiával, és 2018-ban 2040-ig meghosszabbította hosszú távú gázszerződését.

Az állami tulajdonban lévő OMV AG, az ország legnagyobb fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalata Ausztria II. világháború utáni függetlenségi szerződéséből nőtt ki, ami a szovjet ellenőrzés alatt álló energiahordozókat adta át az ország semlegességéért cserébe. (Bloomberg)

Kiemelt videóink